Binnenland

Antisemitische incidenten in Nederland toegenomen met 818 procent

07-11-2023 17:16

AKorkmaz/Shutterstock

Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is met maar liefst 818 procent schrikbarend gestegen sinds het bloedbad 7 oktober jl. in Israël door de terreurorganisatie Hamas, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De incidenten zijn geanalyseerd in vergelijking met het gemiddelde aantal incidenten van de afgelopen drie jaar. Deze verontrustende piek in antisemitisme beperkt zich niet alleen tot Nederland, ook in andere landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland doen zich sinds de aanval van Hamas vergelijkbare trends voor.

Antisemitisme op scholen

Het antisemitisme manifesteert zich vooral op scholen, waar Joodse studenten worden geconfronteerd met bedreigingen, scheldpartijen en zelfs fysiek geweld. Zo werd onder meer een Joodse jongen bedreigd met een mes, met een fles op zijn hoofd geslagen en uitgescholden voor ‘kankerjood’. Ook hoorde een Israëlisch meisje twee klasgenoten zeggen: “Als hier een kankerjood op school is, dan zal ik hem doodschieten, dat soort willen we hier niet op school.” Volgens CIDI zijn het naroepen van ‘kankerjood’, het maken van Hitlergroeten en WhatsApp-gesprekken en persoonlijke berichten op sociale media vol met pesterijen en scheldpartijen problemen die zich op meerdere scholen voordoen.

Bewustwording en actie

Daarnaast ontvangen Joodse organisaties en individuen antisemitische berichten en bedreigingen, zowel online als telefonisch, waarin met regelmaat wordt geroepen dat Hitler zijn werk had moeten afmaken. Het is alarmerend dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten in het Midden-Oosten, een fenomeen dat bovendien gaat gepaard met de heropleving van oude complottheorieën. Deze groei van antisemitische incidenten is des te zorgwekkender, omdat deze stijging tijdens eerdere conflictsituaties nooit eerder zo significant was. Vooral op sociale mediaplatforms, zoals Instagram en TikTok, is er nauwelijks enige vorm van moderatie op de antisemitische opmerkingen die worden geplaatst. Het is volgens het CIDI dan ook van groot belang dat er bewustwording komt en actie wordt ondernomen om antisemitisme te bestrijden en te voorkomen dat Joden in Nederland het doelwit worden van haat en discriminatie, vanwege gebeurtenissen elders in de wereld. De gepresenteerde statistieken omvatten enkel de meldingen die conform de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA)-definitie van antisemitisme zijn gedaan. Meldingen van kritiek op Israël zijn niet opgenomen in deze gegevens. De IHRA is een intergouvernementele organisatie die, in samenwerking met de Verenigde Naties, lidstaten en experten samenbrengt voor de promotie van educatieve projecten en onderzoek rond de herdenking van de holocaust.