Buitenland

‘Haatzaaiende’ pro-Palestina demonstratie in Londen tijdens Armistice Day

07-11-2023 11:25

Pro-Palestina
Jose Sarmento Matos/Bloomberg.

(Bloomberg, 7 november 2023) – Een pro-Palestijns protest in Londen dat gepland stond voor Wapenstilstandsdag zal doorgaan, ondanks pleidooien van politici en politie om de demonstratie uit te stellen uit angst voor wanordelijkheden, aldus organisatoren.

De Britse premier Rishi Sunak en de Metropolitan Police hadden demonstranten opgeroepen om de mars, die gepland staat voor 11 november, af te gelasten. Op die dag worden gewoonlijk evenementen gehouden om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

“Alstublieft, we vragen u om dit dringend te heroverwegen. Het is niet gepast om dit weekend in Londen protesten te houden”, zei de politie in een verklaring die maandag werd gepubliceerd en waarin werd gewaarschuwd voor een “risico op geweld en wanordelijkheden in verband met afsplitsingen”.

‘Provocerend en respectloos’

Sunak beschreef het geplande protest als “provocerend en respectloos” en zei dat er een “duidelijk en aanwezig risico was dat de Cenotaph en andere oorlogsmonumenten ontheiligd zouden kunnen worden”.

Organisatoren hebben erop aangedrongen dat de route van hun mars “ver weg” zal zijn van Whitehall, waar het Cenotaph-monument staat, en in plaats daarvan richting de Amerikaanse ambassade zal gaan.

In reactie op het verzoek van de Met zeiden de Palestine Solidarity Campaign en andere pro-Palestijnse groepen dat hun demonstratie door zou gaan.

“Het idee dat het acceptabel is voor Israël om Palestijnen in Gaza te blijven bombarderen en doden, waaronder meer dan 4000 kinderen, maar niet voor mensen om vreedzaam te protesteren tegen deze misdaden is grotesk,” zeiden ze in een verklaring op X.

 

‘Haatzaaiende demonstranten’

Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman noemde de demonstranten “haatzaaiende demonstranten” en beschuldigde hen van “gewelddadige intimidatie en extremisme”.

In de maand oktober ontving de politie van Met meer dan 554 meldingen van antisemitische overtredingen en 220 islamofobe overtredingen, aldus het korps.

De politie kan toestemming vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken om de mars te verbieden onder Sectie 13 van de Wet op de Openbare Orde als er een risico is op ernstige verstoring van de openbare orde. Maar deze bevoegdheid worden zelden gebruikt.