Buitenland

Nieuwe strenge maatregelen tegen migratie in Duitsland

07-11-2023 11:52

Wir schaffen das
Shutterstock.

BERLIJN (AP) – Kanselier Olaf Scholz en de zestien deelstaatgouverneurs zijn het dinsdag eens geworden over nieuwe, strengere maatregelen om het grote aantal migranten dat naar Duitsland komt in te dammen. Ze bereikten een compromis over een kwestie die een groot politiek probleem is geworden voor de regering en een heet hangijzer in de samenleving.

De nieuwe maatregelen omvatten het versnellen van asielprocedures, uitkeringsbeperkingen voor asielzoekers en meer financiële steun van de federale overheid voor de staten en lokale gemeenschappen die te maken hebben met de toestroom.

‘Historisch moment’

In zijn toespraak aan het begin van dinsdag na een nachtelijke vergadering die enkele uren duurde, noemde Scholz de overeenkomst “een historisch moment” – een opmerking die liet zien hoe zwaar het onderwerp voor de regering was geworden.

De opvangcentra voor migranten en vluchtelingen in Duitsland stromen al maanden vol en Scholz, die onder andere van de oppositie enorme druk ondervindt om die trend te stoppen, heeft gezegd dat er “te veel komen”.

Het aantal nieuwe asielaanvragen voor het jaar tot nu toe was eind september ongeveer 73% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit officiële statistieken.

Duitsland heeft ook meer dan 1 miljoen Oekraïners opgenomen die zijn aangekomen sinds het begin van de oorlog van Rusland in hun thuisland.

In de afgelopen weken was er een vlaag van regeringsactiviteiten, waaronder wetgeving om de uitzetting van afgewezen asielzoekers te versoepelen, om smokkelaars strenger te straffen. En ook om asielzoekers eerder te laten beginnen met werken en om tijdelijke controles in te voeren aan de Poolse, Tsjechische en Zwitserse grenzen.

Financiering

De federale en deelstaatregeringen zijn begin dinsdag overeengekomen om het systeem voor de financiering van de kosten voor asielzoekers te veranderen. Vanaf volgend jaar zal de federale overheid een jaarlijks forfaitair bedrag van 7500 euro betalen voor elke asielzoeker en niet langer een totaal jaarlijks bedrag van ongeveer 3,7 miljard euro.

Scholz noemde de hervorming een “overgang naar een ademend systeem” en zei dat “met stijgende aantallen is er meer geld, met dalende aantallen is er minder.”

Asielzoekers moeten ook ten minste een deel van hun uitkering ontvangen als tegoed op een betaalkaart, wat betekent dat ze in de toekomst minder contant geld zullen krijgen.

Asielprocedures

Sommige deelstaatgouverneurs hadden gepleit voor een nieuw systeem om asielprocedures buiten Duitsland te voeren om te voorkomen dat migranten überhaupt zouden aankomen, maar die maatregel werd niet aangenomen. De federale regering zei echter dat ze zou onderzoeken of asielprocedures buiten de EU mogelijk zijn.

In andere maatregelen moeten asielprocedures sneller worden afgehandeld dan voorheen en asielaanvragen van mensen uit landen met een herkenningspercentage van minder dan 5% moeten binnen drie maanden worden afgehandeld.

De controles die Duitsland heeft ingesteld aan de grenzen met Zwitserland, Tsjechië, Polen en Oostenrijk worden verlengd, maar de termijn is niet duidelijk.

De deelstaatgouverneur van Hessen, Boris Rhein, zei dat de nieuwe maatregelen in de goede richting gaan.”

Het is echter ook duidelijk dat een pad uit vele stappen bestaat en dat er natuurlijk verdere stappen moeten volgen,” zei hij.

250.000 asielzoekers

Meer dan 250.000 mensen vroegen asiel aan in Duitsland in de periode van januari tot september, vergeleken met meer dan 130.000 in dezelfde periode vorig jaar.

De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan en Turkije.