Buitenland

Uitstoot broeikasgassen vlees- en zuivelindustrie 3,3% gestegen in jaar tijd

07-11-2023 14:05

Bloomberg.

(Bloomberg. 7 november 2023) – De uitstoot van broeikasgassen door ‘s werelds grootste vlees- en zuivelproducenten is dit jaar verder toegenomen, wat de dringende noodzaak onderstreept voor de voedingsindustrie om schoon schip te maken en de opwarming van de aarde te helpen voorkomen.

De uitstoot van ‘s werelds 20 grootste beursgenoteerde vlees- en zuivelbedrijven steeg met 3,3% ten opzichte van 2022, volgens een rapport van investeerdersnetwerk FAIRR Initiative. De analyse omvat bedrijven als Hormel Foods Corp. en China’s New Hope Liuhe Co., die bekende namen als Walmart Inc. en McDonald’s Corp. beleveren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De klimaatvoetafdruk van de voedselindustrie is immens en verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde broeikasgassen. De veeteelt, waarbij het krachtige methaan vrijkomt, is verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot.

Niet op schema

Het Science-Based Targets initiatief, een door de VN gesteund agentschap dat de netto nul doelstellingen van bedrijven evalueert, beveelt aan dat de voedsel- en landbouwsector de uitstoot tussen 2020 en 2030 met 3% per jaar vermindert.

“De sector ligt gewoon niet op schema”, zegt Thalia Vounaki, senior manager voor onderzoek en engagement bij FAIRR.

Dat onderstreept de noodzaak om ons te richten op voedsel en landbouw nu de wereldleiders zich opmaken voor de komende COP28 top in Dubai later deze maand, aldus FAIRR in haar rapport.

De groep investeerders maakt mensen bewust van de risico’s en kansen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur in de wereldwijde voedselsector en wordt gesteund door een vermogen van meer dan 70 biljoen dollar.

Netto-nul routekaart

De Verenigde Arabische Emiraten hebben opgeroepen tot toezeggingen om de voedselindustrie te transformeren, terwijl de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties op het punt staat om een netto-nul routekaart voor de sector te onthullen.

Het rapport van FAIRR benadrukt dat sommige bedrijven erin zijn geslaagd om hun uitstoot te verminderen, zoals Tyson Foods Inc. en Danone SA. Maar over het algemeen zijn er verschillende niveaus van klimaatverplichtingen en openbaarmaking, aldus het rapport.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Bijna tweederde van de geanalyseerde bedrijven heeft geen zogenaamde Scope 3-emissies openbaar gemaakt, waaronder ook emissies vallen die indirect plaatsvinden in de waardeketen van een bedrijf. Slechts vier van de 20 grootste bedrijven in de sector hebben als doelstelling netto nul.

“We moeten ervoor zorgen dat deze bedrijven dezelfde norm hanteren, ongeacht waar ze zitten,” zei Oshni Arachchi, hoofd actief eigendom bij Danske Bank A/S, in een interview.

Alternatieve eiwitten

FAIRR’s zesde index voor eiwitproducenten heeft de verbeteringen benadrukt die de veehouderij heeft doorgevoerd, onder andere op het gebied van alternatieve eiwitten, afval, vervuiling en watergebruik.

Hoewel dit aantoont dat “slechte praktijken geen onvermijdelijk onderdeel zijn van het ecosysteem van de voedselvoorziening”, drong de investeerdersgroep aan op meer vooruitgang op het gebied van milieuaspecten.

“We weten al lang dat de mensheid de klimaatverandering niet kan oplossen zonder de manier waarop we de wereld voeden te veranderen,” aldus Jeremy Coller, private equity investeerder en oprichter van FAIRR.