Klimaat

Coöperatie en microkredieten maken warmtepompen betaalbaar voor iedereen

08-11-2023 13:01

Warmtepomp
Shutterstock.

(Bloomberg, 8 november 2023) – De wereld heeft een jaar van ongekende hitte achter de rug. Dat geldt ook voor de verzengende temperaturen in het noordwesten van de Stille Oceaan afgelopen zomer. Hoewel het niet zo extreem was als in 2021, toen een historische hittegolf de regio overspoelde en meer dan 800 mensen het leven kostte, sloeg de recordwarmte opnieuw toe in een regio waar airconditioning nog geen gemeengoed is.

Het kan nog erger, want de klimaatverandering verergert de hittegolven. Maar Celia Schorr, die in de staat Washington woont, is er klaar voor als het kwik stijgt. Ze heeft onlangs een warmtepomp laten installeren via een innovatief financieringsprogramma dat als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenschappen waar de installatiekosten van vier of vijf cijfers buiten bereik liggen.

Warmtepompen kunnen warmte in en uit het huis verplaatsen om het warm te houden in de winter en koel in de zomer. Ze zijn over het algemeen efficiënter dan gasovens en airconditioners, waardoor ze een belangrijk hulpmiddel zijn bij het koolstofvrij maken van huizen en het verlagen van de energierekening.

Belastingkredieten

President Joe Biden zette hoog in op de technologie toen hij in 2022 de Inflation Reduction Act tekende. De wet omvat miljarden aan genereuze belastingkredieten en kortingen voor warmtepompen, maar het krediet ervoor is niet direct beschikbaar. Veel huishoudens moeten nog steeds de installatiekosten betalen als ze hun airconditioner of gasverwarming willen upgraden – en een warmtepomp is niet goedkoop.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Het installeren van een warmtepomp kan een huishouden tussen de 3500 dollar en 20.000 dollar kosten, afhankelijk van de grootte van het huis. Het prijskaartje maakt de machines onbereikbaar voor veel gemeenschappen met een laag inkomen, en de uiteindelijke kortingen van de IRA zullen nog steeds per staat verschillen wanneer ze beschikbaar komen.

De barrières worden alleen maar erger voor landelijke gebieden die geen robuuste energie-infrastructuur hebben, zoals Whidbey Island waar Schorr woont.

Schorr, 63, kon zich de technologie niet alleen veroorloven. Gelukkig hoefde ze dat niet te doen. Kicking Gas, een coalitie van zes groepen op Whidbey Island, geïnspireerd door de klimaatstakingen van jongeren in 2019, brengt goedkope warmtepompen naar de gemeenschap. Dit doet ze door een deel van de kosten op zich te nemen en microkredieten met een lage rente aan te bieden voor de rest.

1 miljoen dollar subsidie

Sinds oktober 2022 heeft de groep 117 warmtepompen gesubsidieerd en geïnstalleerd. Het project, mogelijk gemaakt door een subsidie van 1 miljoen dollar van de Washington State University, heeft als doel Whidbey Island CO2-vrij te maken door de overgang van fossiele brandstoffen voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken.

“Warmtepompen zijn een droom voor veel mensen en dit maakt het mogelijk”, zegt Natalie Lubsen, campagnemanager van Kicking Gas.

Coöperatief financieringsmodel

Het programma werkt met een innovatief en onconventioneel coöperatief financieringsmodel waarbij Kicking Gas 20% tot 50% van de installatiekosten voor in aanmerking komende huishoudens betaalt en tegelijkertijd microkredieten met een lage rente aanbiedt om de rest te dekken.

Kicking Gas financiert de leningen en subsidies via de subsidie van de Washington State University en online donaties. Uiteindelijk zal de rente van de leners de groep helpen om meer subsidies te verstrekken of toekomstige projecten te financieren, zoals de installatie van goedkope elektrische kachels.

Van de gemeenschap, door de gemeenschap

Het doel van de groep is niet winst – het is het creëren van een rechtvaardige overgang die ervoor zorgt dat elk lid van de lokale gemeenschap een kans heeft om te profiteren van de decarbonisatie.

Kicking Gas is van de gemeenschap, door de gemeenschap, met leden van de gemeenschap erbij en mensen die je in je plaatselijke supermarkt zou kunnen zien”, zegt Derek Hoshiko, een inwoner van Whidbey Island en campagneleider van de coalitie.

Door het verbranden van fossiele brandstoffen is de gemiddelde temperatuur wereldwijd omhoog geschoten. De aarde is sinds het begin van de industriële revolutie ongeveer 1,2 graden Celsius warmer geworden, een stijging die extreme hittegolven waarschijnlijker heeft gemaakt.

Hittegolven

CO2-vervuiling maakte de ongekende hittegolf die het noordwesten van de Stille Oceaan in 2021 in zijn greep hield 150 keer waarschijnlijker, volgens een studie.

Schorr herinnert zich de historische hitte nog goed. Ze liet twee ventilatoren draaien, legde ijskompressen in haar nek en legde haar voeten in een kom met ijswater om koel te blijven. Dit jaar hoefde ze alleen maar haar warmtepomp aan te zetten om koel te blijven.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Tijdens een zomer waarin bijna de helft van de wereldbevolking ten minste 30 dagen extreme hitte had die werd aangewakkerd door klimaatverandering, was dit uitstel een grote opluchting.

“Het is fantastisch,” zei Schorr.

Minder CO2

Warmtepompen maken verwarmen en koelen niet alleen gemakkelijker, ze verminderen ook de CO2-vervuiling die extreme hitte juist intenser maakt. De overstap van propaanverwarmers naar warmtepompen kan de jaarlijkse CO2-uitstoot van een huishouden met 6,3 ton verminderen, volgens een analyse van Rewiring America, een non-profit die zich inzet voor het elektrificeren van huizen in de VS.

“Om de klimaatcrisis aan te pakken, moeten we zo snel mogelijk stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen”, zegt Cora Wyent, onderzoeksdirecteur bij Rewiring America.

Op Whidbey Island verwarmen veel huishoudens hun huis in de winter met propaan, omdat het eiland geen gasmaatschappij heeft.

Schadelijke stoffen

Schorr denkt dat haar propaanverwarming haar astma verergerde. Voordat de warmtepomp werd geïnstalleerd, gebruikte ze haar noodinhalator twee of drie keer per dag tijdens de koude wintermaanden. Gaskachels kunnen schadelijke stoffen afgeven die de luchtwegen kunnen irriteren. Binnen een week na de installatie van de warmtepomp had Schorr haar inhalator bijna niet meer nodig.

“Warmtepompen maken direct een groot verschil, niet alleen in het leven van mensen – en ik ben daar een voorbeeld van – maar ook voor het milieu,” zei Schorr, die zichzelf een milieuactivist noemt.

Bredere toegang tot dergelijke technologie kan ook helpen om sterfgevallen te voorkomen wanneer de temperatuur stijgt. “Het lijdt geen twijfel dat mensen levens redden als ze in koelere ruimtes gaan wonen,” zegt Vivek Shandas, een professor in klimaatadaptatie aan de Portland State University die onderzoek doet naar extreme hitte in het noordwesten van de Stille Oceaan.

Of mensen het kunnen betalen om hun eigen ruimtes te koelen is een andere kwestie. “Het komt echt neer op betaalbaarheid,” voegde hij eraan toe.

Lagere energierekening

Kicking Gas laat een creatief, niet-extractief model zien om technologieën die duur zijn, maar niettemin cruciaal voor het CO2-vrij maken, sneller in huishoudens van allerlei pluimage te krijgen. Huishoudens op elk inkomensniveau kunnen een subsidie van 20% aanvragen in het kader van het programma.

Iedereen die minder dan 150% van het gemiddelde inkomen in de regio verdient, komt echter in aanmerking voor een subsidie van 50%. Voor een eenpersoonshuishouden is het mediane inkomen ongeveer 94.000 dollar per jaar. Voor een gezin van vier personen ligt dat dichter bij 134.000 dollar.

Warmtepompen kunnen ook de maandelijkse energierekening verlagen, omdat ze geen warmte produceren – ze verplaatsen het alleen. Andere soorten verwarming vereisen meer energie om gas te verbranden of warmte op te wekken met behulp van elektriciteit, een vaak inefficiënt proces.

“Zelfs als het buiten koud is, zijn warmtepompen nog steeds in staat om warmte uit de buitenlucht te halen en naar binnen te verplaatsen,” zegt Wyent. “Het kost wat energie om die warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, maar dat is het enige waar ze energie aan uitgeven.”

Revolutionair

Rewiring America ontdekte dat huizen die propaan gebruiken, zoals dat van Schorr, 849 dollar per jaar kunnen besparen door over te stappen op een warmtepomp, terwijl huizen die een elektrische weerstand gebruiken 780 dollar kunnen besparen.

Ian Jackson, een andere bewoner van Whidbey Island die in februari een warmtepomp kocht via Kicking Gas, had vroeger maar één verwarmingsoptie in de winter: een elektrisch systeem dat zo duur was dat hij ervoor koos om het tijdens de koude maanden uit te schakelen in plaats van een hoge energierekening te krijgen.

“Het is revolutionair om mensen iets te kunnen bieden dat van hoge kwaliteit en goedkoop is en dat de menselijke gezondheid op zo’n manier beïnvloedt,” zei Jackson.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Veel huishoudens met een laag inkomen hebben moeite om de eerste levensbehoeften te betalen, laat staan de hoge kosten voor het elektrificeren van hun huis. Daarom is creatieve financiering van het grootste belang om de toetredingsdrempels weg te nemen.

Jackson geeft slechts ongeveer 50 dollar per maand uit om zijn microlening van 1653 dollar voor de warmtepomp af te betalen. De resterende 2653 dollar werd gedekt door Kicking Gas.

Microleningen

De coalitie verstrekt microleningen via Salish Sea Cooperative Finance, een coöperatie waar iedereen die een lening aangaat lid-eigenaar wordt. Eigenaars van warmtepompen die op deze manier financiering hebben gekregen, hebben stemrecht bij de jaarlijkse beslissingen over hoe de coöperatie haar winsten investeert.

“Ze zijn eigenaar van dit model”, zegt Erika Lundahl, campagnemanager van Kicking Gas.

“Onze leden zijn enthousiast geworden over het vooruitzicht om deel uit te maken van iets waar ze eigenaar van zijn en beslissingen te nemen over hoe we warmtepompen kunnen uitbreiden naar zonnepanelen of elektrische kachels of elektrische boilers.”

Coöperaties zijn vooral nodig in landelijke gebieden waar bedrijven en instellingen met winstoogmerk minder geïnteresseerd zijn in investeringen omdat ze er minder aan verdienen of waar bewoners zich hun diensten niet kunnen veroorloven.

Baanbrekend model

Deze houding is de reden waarom ze minder vaak toegang hebben tot internetdiensten of – zoals op Whidbey Island – energie. Coöperaties kunnen deze leemte opvullen door met hun inbreng nieuwe benaderingen voor plattelandsgemeenschappen te ontwikkelen. Immers, om de staats- en nationale doelstellingen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen te halen, is ieders medewerking nodig.

“Dat is de reden waarom deze samenwerkingen belangrijk en noodzakelijk kunnen zijn,” legt Roberta Severson uit, directeur van het Cooperative Enterprise Program van de Cornell University.

Ze vond het model van Kicking Gas origineel en baanbrekend vergeleken met andere coöperaties die momenteel bestaan, vanwege de vele betrokken partners. Er is potentieel voor andere gemeenten om het model te kopiëren vanwege de manier waarop het draait om partners uit de gemeenschap, zei ze.

De uitdagingen van een model als dit liggen echter op het gebied van capaciteit: Is elke partner gecommitteerd voor de lange termijn? Kunnen kleine gemeenschapsgroepen voldoende financiering krijgen? Raakt hun vrijwilligerspool uiteindelijk uitgeput?

“Er is de korte termijn van het maken van deze overgangen, wat goed en gepast is, maar er is de langere termijn van hoe houd je deze overgangen vol?” aldus Severson.

Verdere financiering

De Inflation Reduction Act is ingesteld om inspanningen zoals Kicking Gas te ondersteunen, maar staten zullen moeten uitzoeken hoe ze meer geld in de zakken van de mensen kunnen krijgen – idealiter op het verkooppunt, zoals Kicking Gas heeft gedaan. Het uitzoeken van deze processen zal tijd kosten.

Kicking Gas is ook nog bezig met het gladstrijken van enkele details. Het werkt aan verdere financiering, zodat het warmtepompprogramma door kan gaan. Ondertussen beantwoordt het bedrijf telefoontjes en vragen van leden en klanten die in de rij staan voor een warmtepomp.

De boodschap van Kicking Gas aan hen is duidelijk: warmtepompen houden niet alleen hun huis gezellig – ze kunnen een zinvolle bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat en daarmee aan het leven in de gemeenschap.