Buitenland

Joden in Florida kopen massaal vuurwapens sinds 7 oktober, ‘meeste klanten zijn Joden’

08-11-2023 17:57

Pistool
Bloomberg.

(Bloomberg, 8 november 2023) – Vicky Furer had nooit gedacht dat ze een pistool zou afvuren, laat staan er een zou kopen. Toen viel Hamas Israël aan.

Furer, een 48-jarige lerares in Zuid-Florida, maakte zich ooit zorgen dat het niet veilig was om een wapen in de buurt van haar drie kinderen te hebben, van wie de jongste 11 is. Maar op een recente woensdagavond bij Declaration Defense, een schietbaan in Pompano Beach, stond ze in de rij met andere vrouwen uit haar synagoge om te leren schieten. Haar hand trilde toen ze richtte op een doelwit dat een menselijke romp en de belangrijkste organen voorstelde.

“Het is beangstigend om dit ding vast te houden,” zei ze, “denkend aan hoe ik ooit op iemand zal kunnen schieten.”

Furer volgde de instructeur en schoot met het pistool. Het dreunende geluid deed haar beven. Nu is ze op zoek naar een eigen pistool.

30% meer controles door FBI

In Florida wonen bijna 740.000 Joodse mensen, een van de grootste concentraties buiten Israël. Het is ook een van de staten waar het het makkelijkst is om een wapen te bemachtigen.

De criminele achtergrondcontroles van de FBI – een indicatie voor wapenaankopen, die in de VS niet worden bijgehouden – zijn sinds maart gedaald in Florida, maar dat is vorige maand omgedraaid.

De FBI heeft in oktober bijna 124.000 controles uitgevoerd in Florida, een stijging van 30% ten opzichte van september en bijna vier keer zoveel als de landelijke stijging van 8%. Het aantal achtergrondcontroles in de staat steeg met 12% ten opzichte van een jaar eerder.

Sinds de Hamas-aanval van 7 oktober zeiden een aantal Joden in Florida die met Bloomberg News spraken dat ze ervoor hadden gekozen om zichzelf te bewapenen, ondanks hun bedenkingen over wapenbezit.

Bezorgdheid over antisemitisme

Hoewel er geen betrouwbare gegevens zijn over wapenaankopen door leden van religieuze groeperingen, zei Magen Am USA, een non-profit die beveiligingsdiensten voor Joden levert, dat het sinds de aanval 1000 oproepen uit de hele VS heeft ontvangen. Voor vuurwapentraining, gewapende bewakers voor scholen en advies over wapenaankopen. Meer dan in heel 2022.

Eigenaren van wapenwinkels, vuurwapentrainers en rabbijnen die door Bloomberg werden geïnterviewd, zeiden dat meer Joden de afgelopen weken wapens hebben gekocht in Florida.

Eigenaren van winkels en instructeurs zeiden dat klanten zich hadden geïdentificeerd als Joods en specifiek hun bezorgdheid over de Hamas-aanval en antisemitisme aanhaalden toen ze naar wapens vroegen.

Furer en de andere vrouwen van Declaration Defense, voor het merendeel moeders, vrezen dat hun kinderen het doelwit kunnen worden omdat ze Joods zijn.

“Het lag gewoon niet in mijn overtuiging om een wapen in huis te hebben,” zei Furer, “maar dat is allemaal veranderd.”

400% meer antisemitische incidenten

Joden in de VS zijn onlangs in grotere getale aangevallen en lastiggevallen, en zijn opgeschrikt door protesten met antisemitische borden en leuzen. Er waren 312 antisemitische incidenten in het hele land in de twee weken na de aanslag, volgens de Anti Defamation League, een stijging van 400% ten opzichte van een jaar eerder.

Bedreigingen tegen Amerikaanse moslims zijn ook toegenomen. De Council on American-Islamic Relations heeft 774 islamofobe incidenten gedocumenteerd sinds 7 oktober, het meeste sinds 2015.

Een 6-jarige moslimjongen werd vorige maand doodgestoken in Chicago in wat de politie een hate crime noemde.

“We leven in angst vanwege waar we vandaan komen of hoe we ons geloof belijden,” zei Wilfredo Ruiz, een voormalig aalmoezenier van de marine die voor de raad het gemeenschapswerk in Florida leidt. Ruiz zei dat hij niet op de hoogte was van iemand die een wapen kocht om zich te beschermen.

Furer, die als kind van Israël naar de VS emigreerde, gaat uit angst niet meer naar religieuze diensten, ook al staat de rabbijn van haar synagoge toe dat veel mensen een wapen meenemen.

‘Angst op ongekend niveau’

Jacob Solomon, voorzitter van de Greater Miami Jewish Foundation, die de naar schatting 123.000 Joden en 50 synagogen in Miami-Dade County vertegenwoordigt, zei dat de angst onder Joodse mensen op een ongekend niveau is.

“De Joodse gemeenschap wordt geconfronteerd met twee onderling verbonden maar verschillende reeksen trauma’s,” zei Solomon.

“Eén daarvan is natuurlijk de diepe bezorgdheid over wat er in Israël is gebeurd,” zei hij. Daarnaast, “heb je een minderheid van stemmen, maar zeer goed gepubliceerde stemmen, die Israël de schuld geven.”

Solomon zei dat hij Joden kent die hun kippah, of keppeltje, niet in het openbaar dragen. Hij zei dat hij heeft gehoord dat sommige Joden ervoor kiezen om wapens te kopen, een beslissing die hij respecteert.

Toch raadt hij mensen manieren aan om zichzelf te beschermen waar geen wapen voor nodig is, zoals letten op verdachte activiteiten en bereid zijn om veiligheid te zoeken.

Angst en trauma

Amerikanen bezitten ruwweg 400 miljoen vuurwapens en volgens schattingen van SafeHome.org, een voorvechter van vuurwapenveiligheid, werden er vorig jaar meer dan 17,4 miljoen verkocht.

De verkoop neemt vaak aanzienlijk toe na mass shootings en terroristische aanslagen, en sommige staten maken het makkelijker en sneller voor mensen die zich zorgen maken over hun veiligheid om te handelen naar hun angsten.

In Florida kan een koper binnen drie dagen een wapen mee naar huis nemen na een eenvoudige achtergrondcontrole. In New York kan het zes maanden of langer duren om een wapenvergunning te krijgen.

Rabbijn Gayle Pomerantz van Temple Beth Sholom, een liberaal hervormde synagoge in Miami Beach, zei dat ze de angst en het trauma die de wapenaankopen veroorzaken begrijpt, maar dat ze ze niet kan steunen.

Vuurwapenveiligheid

“Ik kan je niet vertellen hoe sterk ik me betrokken voel bij dit onderwerp, en daarom hebben we een regel aangenomen dat vuurwapens niet zijn toegestaan in deze synagoge,” zei Pomerantz.

Ruwweg driekwart van de Joden in de VS zei in een onderzoek uit 2018 van het American Jewish Committee dat het belangrijker is om wapenbezit te controleren dan om de grondwettelijke rechten van wapenbezit te beschermen.

Pomerantz zei dat ze respecteert dat sommige leden van haar tempel thuis een vuurwapen hebben en ze heeft geholpen bij het organiseren van trainingen over vuurwapenveiligheid. De angst om een doelwit te zijn omdat je Joods bent is voelbaar – zij voelt het ook.

“Die angst is redelijk,” zegt ze. “Maar naar buiten rennen om een wapen te kopen is misschien niet de beste oplossing vanwege alle risico’s die eraan verbonden zijn.”

Dodelijk geweld toegestaan voor zelfverdediging

Uit angst voor aanslagen kocht Joshua Pariente, 32 jaar, voor het eerst een wapen.

Pariente, een sefardische jood, verhuisde in 2011 naar de VS nadat hij in Venezuela was ontvoerd en beroofd. In Miami voelde hij zich veilig toen hij met zijn vrouw en zoontje naar de tempel liep, zijn keppeltje droeg en koosjere zaken bezocht. Pariente zei dat hij nooit een wapen heeft willen bezitten, zelfs niet nadat hij in Caracas was beroofd.

Omdat hij zijn gezin na de aanval van 7 oktober wilde beschermen, zocht Pariente advies bij rabbi Daniel Hadar, die zijn synagoge in North Miami Beach leidt. Hadar legde uit dat het joodse geloof het gebruik van dodelijk geweld toestaat voor zelfverdediging.

“Ik heb het gevoel dat de haat overal vandaan komt,” zei Pariente, die een 9 mm pistool kocht. “Persoonlijk had ik nooit gedacht dat ik een wapen zou hebben, maar dat is veranderd.”

‘De meeste klanten zijn Joden’

Zulke gesprekken leidden Hadar ertoe om te praten met zijn vriend Jack Benveniste, 83, die een kleine wapenwinkel heeft in North Miami Beach. Benveniste, die Joods is, zei dat hij sinds de Hamas-aanvallen geen wapens meer had, ze opnieuw bestelde en weer opraakte. De meeste klanten zijn Joden, zei hij.

Hadar, die op een recente maandag in de winkel van Benveniste zat, zei dat hij zich al lang verzet tegen het bewapenen van zichzelf. Bedreigingen zijn een manier van leven voor Joden, zei hij, vooral sinds een blanke supremacist in 2018 11 mensen doodde in de Tree of Life synagoge in Pittsburgh. Er zijn gewapende beveiligers en metaaldetectoren bij de ingang van zijn synagoge, en vrijwilligers komen gewapend naar gebedsdiensten.

Toch schrikt hij telkens wanneer iemand de tempeldeuren opent tijdens gebedsdiensten.

“Het is angst voor de mensen om me heen die een doelwit zouden zijn, alleen al vanwege de manier waarop ze zich kleden, hun geloof, hun nabijheid tot mij,” zei Hadar. “Voor het eerst in mijn leven overweeg ik serieus om een wapen te kopen.”