Politiek Buitenland

VS: meerderheid stemt voor censureren Rashida Tlaib (D.), pro-Palestina standpunten

08-11-2023 14:52

Rashida Tlaib
Rashida Tlaib,(Democraten, Michigan). AP Photo/Mariam Zuhaip.

WASHINGTON (AP) – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde dinsdag laat voor de censuur van de Democratische afgevaardigde Rashida Tlaib uit Michigan. Zij is de enige Palestijnse Amerikaan in het Congres. Het is een buitengewone berisping van haar retoriek over de oorlog tussen Israël en Hamas.

De uitslag van 234-188 werd bereikt nadat genoeg Democraten zich aansloten bij de Republikeinen om Tlaib te censureren, een straf die één stap onder verbanning uit het Huis ligt.

Het drie jaar zittende congreslid is al lange tijd het mikpunt van kritiek vanwege haar standpunten over het decennialange conflict in het Midden-Oosten.

Antisemitische retoriek

Het debat over de motie van afkeuring op dinsdagmiddag was emotioneel en intens. De Republikeinse afgevaardigde Rich McCormick uit Georgia drong aan op de maatregel als reactie op wat hij noemde Tlaib’s promotie van antisemitische retoriek. Hij zei dat ze “ongelooflijke onwaarheden heeft verkondigd over onze grootste bondgenoot, Israël, en de aanval van 7 oktober”.

Met andere Democraten aan haar zijde, verdedigde Tlaib haar standpunt door te zeggen dat ze “niet het zwijgen zal worden opgelegd en ik zal niet toestaan dat u mijn woorden verdraait.”

Ze voegde eraan toe dat haar kritiek op Israël altijd gericht is geweest op de regering en het leiderschap onder premier Benjamin Netanyahu.

“Het is belangrijk om mensen en regering van elkaar te scheiden,” zei ze. “Het idee dat kritiek op de regering van Israël antisemitisch is, schept een zeer gevaarlijk precedent. En het is gebruikt om verschillende stemmen die opkomen voor mensenrechten in ons land het zwijgen op te leggen.”

‘From the river to the sea’

Die kritiek bereikte nieuwe hoogten na de aanval van 7 oktober door de terreurgroep Hamas, waarbij honderden Israëli’s omkwamen en tientallen gewond raakten.

Tlaib, die familie heeft op de Westelijke Jordaanoever, kwam onder zware kritiek te staan nadat ze Hamas niet onmiddellijk veroordeelde na de aanval.

Alle Democraten stonden aanvankelijk achter Tlaib en hielpen vorige week de eerste motie van afkeuring tegen haar te verwerpen.

Maar sindsdien zijn veel van haar collega’s, waaronder prominente Joodse leden, meer in conflict geraakt over haar retoriek over de oorlog. Vooral vanwege de slogan ‘From the river to the sea die ze vaak heeft gebruikt en die algemeen wordt gezien als een oproep tot de uitroeiing van Israël.

Uiteindelijk sloten meer dan 20 Democraten zich dinsdagavond aan bij de Republikeinen om haar af te keuren, nadat een poging om de maatregel eerder op de dag op te schorten was mislukt.

De laatste poging tot afkeuring resulteerde in een dramatische stemming op de vloer van het Huis te midden van politieke spanningen over de aanhoudende, dodelijke oorlog tussen Israël en Hamas.

Verdeeldheid onder Democraten

Terwijl de meerderheid van beide partijen van oudsher stevig aan de kant van Israël staat, is er binnen de Democratische Partij verdeeldheid ontstaan over de Amerikaanse reactie.
Democraten-afgevaardigde Brad Schneider (Illinois), de enige Democraat die dinsdag met de Republikeinen mee stemde om de afkeuringsresolutie aan te nemen, zei dat hij het belangrijk vond om te debatteren over de slogan “from the river to the sea“.

“Het is niets anders dan de oproep tot de vernietiging van Israël en moord op Joden,” zei de Joodse Democraat. “Ik zal altijd het recht op vrije meningsuiting verdedigen. Tlaib heeft het recht om te zeggen wat ze wil.” Maar mij voegde eraan toe: “Maar het mag niet onbeantwoord blijven.”

Hoewel de afkeuring van een wetgever geen praktische gevolgen heeft, komt het neer op een ernstig verwijt van collega’s.

Tweede vermaning vanwege Israël-kritiek

Met de stemming wordt Tlaib de tweede moslim-Amerikaanse vrouw in het Congres die dit jaar formeel wordt vermaand voor haar kritiek op Israël. Democraten-afgevaardigde Ilhan Omar (Minnesota), werd in februari uit de commissie buitenlandse zaken van het Huis gezet voor soortgelijke opmerkingen die ze over Israël maakte.

Sommigen ter linkerzijde hebben kritiek geuit op de houding van president Joe Biden en hebben er bij hem op aangedrongen om voorwaarden te stellen aan de Amerikaanse steun voor Israël.

Hoewel de stemming tegen Tlaib zal plaatsvinden tegen de buitengewone achtergrond van de oorlog, maakt de drang om haar af te keuren deel uit van een groeiend patroon in het Huis.

Censuur

Censuur werd lange tijd gezien als een straf van het laatste redmiddel, één stap na uitzetting en alleen te gebruiken voor de meest flagrante wandaden. Maar afkeuringsresoluties worden al snel routine in het Huis en worden vaak op een opvallend partijdige manier gebruikt.

Veel Democraten en sommige Republikeinen die tegen het afkeuren van Tlaib waren, haalden de vrijheid van meningsuiting aan en waarschuwden voor het precedent dat het zou scheppen.

“Deze resolutie doet niet alleen afbreuk aan onze grondwet, maar het maakt de betekenis van discipline in dit orgaan voor mensen die daadwerkelijk onrechtmatige daden plegen zoals omkoping, fraude, gewelddadige aanvallen enzovoort, minderwaardig,” zei Democraten-afgevaardigde Jamie Raskin (Maryland), die Tlaib verdedigde tegen de resolutie op de vloer laat op dinsdag.

Een tweede resolutie van Republikeinen-afgevaardigde Marjorie Taylor Greene (Georgia), om Tlaib af te keuren stond ook gepland voor een procedurele stemming laat op dinsdagavond.

Maar die maatregel werd in de ijskast gezet nadat de motie van afkeuring van McCormick doorging naar de eindstemming.

Tlaib is nu de 26e persoon die ooit door de kamer is afgekeurd, en de tweede dit jaar.

Adam Schiff

In juni stemden de Republikeinen voor de censuur van de Democraat Adam Schiff uit Californië voor opmerkingen die hij enkele jaren geleden maakte over onderzoeken naar de banden van toenmalig president Donald Trump met Rusland.

Toen het Huis onder Democratische controle stond, werd Republikein Paul Gosar uit Arizona in 2021 gecensureerd voor het tweeten van een geanimeerde video waarin hij werd afgebeeld terwijl hij de Democratische afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez uit New York met een zwaard sloeg.

En de Democratische afgevaardigde Charlie Rangel uit New York werd in 2010 gecensureerd vanwege ernstig financieel en campagne wangedrag.