Buitenland

Fentanylbrieven verstuurd naar verkiezingskantoren staat Washington, VS

09-11-2023 18:19

Fentanyl
Shutterstock.

WASHINGTON (AP) – Autoriteiten probeerden donderdag vast te stellen wie brieven gevuld met fentanyl en andere stoffen naar lokale verkiezingsbureaus heeft gestuurd. De een aanval lijkt gericht te zijn geweest op meerdere staten en is het meest recente geval van een reeks bedreigingen waarmee verkiezingsmedewerkers in het hele land worden geconfronteerd.

Eén van de kantoren die mogelijk het doelwit was, was Fulton County in Georgia, dat Atlanta omvat en het grootste kiesdistrict is in een van de belangrijkste presidentiële swing states van het land.

Er zijn geen directe aanwijzingen dat een ander verkiezingsbureau in Georgia het doelwit was van de brieven, volgens een bericht van het Georgia Emergency Management and Homeland Security Agency dat The Associated Press in handen kreeg. Ambtenaren van Fulton County reageerden niet direct op verzoeken om commentaar.

Verkiezingsbureaus geëvacueerd

De mogelijke connectie met Georgia komt een dag nadat autoriteiten in de staat Washington hadden gezegd dat vier verkiezingsbureaus moesten worden geëvacueerd.

Verkiezingskantoren in Seattle’s King County en in Skagit, Spokane en Pierce counties ontvingen enveloppen met verdachte poeders.

Lokale wetshandhavers zeiden dat de substanties in Kings en Spokane county’s positief testten op fentanyl. In minstens één ander geval was de substantie zuiveringszout.

Geen verdachte

Tacoma Police woordvoerder William Muse zei dat een bericht in de envelop die ontvangen werd door Pierce County verkiezingsmedewerkers stond “iets in de trant van het stoppen van de verkiezing”.

Muse zei dat “er geen verdachte was geïdentificeerd. Er was geen religieuze groepering geïdentificeerd. Er werd geen politieke kwestie genoemd. Het was gewoon die vage verklaring.”

‘Daden van terrorisme’

De minister van Buitenlandse Zaken van Washington, Steve Hobbs, zei dat de incidenten in zijn staat “daden van terrorisme waren om onze verkiezingen te bedreigen”.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Justitie zei dat de FBI en de U.S. Postal Inspection Service een onderzoek instellen, maar verder geen commentaar hadden.

Het was niet meteen duidelijk hoe de autoriteiten tot het vermoeden kwamen dat er mogelijk een brief naar het verkiezingskantoor in Fulton County was gestuurd of dat er soortgelijke brieven naar verkiezingskantoren in andere staten waren gestuurd.

In het bericht van donderdag waarschuwden de ambtenaren van Georgia counties om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het verwerken van post.

“Het omgaan met verdachte postdreigingen gericht aan verkiezingskantoren is van cruciaal belang voor het handhaven van de persoonlijke veiligheid van het verkiezingspersoneel en de integriteit en veiligheid van het verkiezingsproces”, aldus het advies.

‘Straffen verhogen’

De staatssecretaris van Georgia, Brad Raffensperger, zei in een verklaring aan de AP dat zijn kantoor aan het uitzoeken was of er ambtenaren in Georgia dergelijke bedreigingen hadden ontvangen.

“Verkiezingsambtenaren moeten vrij zijn van angst en intimidatie, en daarom heb ik de Algemene Vergadering opgeroepen om de straffen voor verkiezingsinmenging te verhogen,” zei Raffensperger.

“We zullen er onvermoeibaar aan werken om ervoor te zorgen dat de verkiezingen in Georgia vrij, eerlijk en veilig blijven.”

Beveiliging opgevoerd

Veel verkiezingsbureaus in de Verenigde Staten hebben stappen ondernomen om de beveiliging van hun gebouwen te verhogen en de bescherming van werknemers te verbeteren. Dit na een tsunami van pesterijen en bedreigingen na de verkiezingen van 2020 en de valse beweringen dat er fraude zou zijn gepleegd.

Fentanyl, een opioïde die 50 keer zo krachtig kan zijn als dezelfde hoeveelheid heroïne, veroorzaakt een overdosiscrisis die dodelijker is dan de VS ooit heeft gezien, omdat het in pillen wordt geperst of in andere drugs wordt gemengd.

Onderzoekers hebben echter ontdekt dat het risico op een fatale overdosis door het per ongeluk kort aanraken of inademen van de drug laag is.