Buitenland

Israël: ‘Deze oorlog is voor ons bestaan, daar zit geen tijdslimiet aan’

09-11-2023 10:12

Gaza
AP Photo/Mohammed Dahman.

(Bloomberg, 9 november 2023) – Israëls militaire offensief in Gaza heeft geen tijdslimieten om het doel, de vernietiging van Hamas, te bereiken, volgens een toplid van het oorlogskabinet van het land.

“Er zijn geen beperkingen,” vertelde Benny Gantz, een voormalige generaal en oppositieleider die deel uitmaakte van een noodregering in de nasleep van de dodelijke aanval op Israël door Hamas op 7 oktober, aan verslaggevers woensdag.

“De oorlog hier is voor ons bestaan en voor het zionisme, en daarom kan ik geen schatting geven van de duur van elke fase in de oorlog.”

Hart van Gaza-stad

Israëlische troepen zijn het hart van de belangrijkste stad van Gaza binnengedrongen in hun strijd om Hamas te verdrijven, dat zich schuilhoudt in een geheim netwerk van tunnels in de mediterrane enclave.

De campagne is onder toenemende internationale kritiek komen te staan vanwege de omvang van het aantal burgerslachtoffers, met meer dan 10.000 Palestijnen die tot nu toe zijn gedood tijdens de Israëlische bombardementen, volgens de door Hamas geleide gezondheidsautoriteit. De humanitaire omstandigheden in Gaza zijn erbarmelijk en worden steeds slechter.

Hamas is door de VS en de Europese Unie geclassificeerd als terroristische organisatie en krijgt financiering en training van Iran.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat zijn land de veiligheidscontrole over Gaza voor onbepaalde tijd ziet, wat suggereert dat het die rol zal behouden, zelfs nadat de gevechten in het belegerde gebied zijn beëindigd.

Hamas-regime vervangen

Israël is Gaza twee keer eerder binnengevallen, in 2008 en 2014, om de militaire dreiging van Hamas te bestrijden. Deze keer is het doel om een einde te maken aan de controle van de groep over Gaza veel ambitieuzer.

“We moeten het Hamas-regime vervangen en de veiligheidssuperioriteit voor ons waarborgen,” zei Gantz.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat een “internationale troepenmacht” onder leiding van Arabische landen aanvankelijk Gaza zal besturen zodra de gevechten zijn beëindigd, volgens een voormalig plaatsvervangend hoofd van Israëls Nationale Veiligheidsraad, Itamar Yaar.

Er zal dan een “tussenperiode” zijn voordat ze de leiding overdragen aan een Palestijnse entiteit die de leiding heeft over zowel de Westelijke Jordaanoever als Gaza, zei hij.

Internationale druk zal hoger worden

Het Israëlische leger heeft Gaza vanuit de lucht bestookt sinds de aanval van Hamas op het zuiden van Israël, waarbij 1400 mensen omkwamen en meer dan 200 anderen werden ontvoerd.

Het heeft nu de stad Gaza afgesloten en gebruikt tanks en pantservoertuigen ter ondersteuning van infanterietroepen. Het richt de invasie vooral op het noorden, waar Gaza Stad ligt, en heeft Palestijnse burgers opgeroepen naar het zuiden te evacueren.

Hoewel Israël “behoorlijk vastberaden” lijkt, bevindt het conflict zich nog in de beginfase. Meer dan 30 Israëlische soldaten zijn sinds het begin van de grondoperaties zijn gedood, volgens Sam Cranny-Evans, een militair analist bij de onderzoeksgroep Royal Services United Services in Londen.

Als het aantal doden toeneemt “en de tijd verstrijkt – als er een onvermogen is om definitieve resultaten te laten zien – dan heeft dat alles de neiging om de politieke wil te verminderen en de internationale druk te verhogen,” zei hij.

al-Shifa ziekenhuis

Israëlische troepen komen steeds dichter bij het al-Shifa ziekenhuis, het grootste medische complex in Gaza, dat overvol is met tienduizenden patiënten en vluchtelingen.

De faciliteit bevindt zich volgens het Israëlische leger boven het ondergrondse militaire hoofdkwartier van Hamas.

“Het zal enige tijd duren en er zullen slachtoffers vallen, maar we proberen zoveel mogelijk om de Gazanen naar het zuiden te brengen”, zei Gantz. “We zullen deze oorlog winnen.”