Binnenland

Rutte: ‘President Abbas uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland’

09-11-2023 17:26

Mahmoud Abbas
President of the State of Palestine and Palestinian National Authority Mahmoud Abbas, 2018. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com.

Demissionair premier Rutte heeft Palestijnse president Abbas uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland, nadat hij eerder deze week naar het Midden-Oosten reisde voor ontmoetingen met regionale leiders, meldt de Telegraaf. Tijdens dat bezoek sprak Rutte met de emir van Qatar, de koning van Jordanië en had hij opnieuw een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu.

Nederland zet zich in voor tweestatenoplossing

Tijdens een eerdere ontmoeting in Israël met Netanyahu had Rutte een aansluitende ontmoeting met Abbas, die hij deze keer telefonisch sprak om hem vervolgens uit te nodigen naar Nederland te komen. Het doel van het bezoek is om op korte termijn te praten over de huidige ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden. Maar zeker ook over het langetermijnperspectief, waarbij Nederland zich inzet voor een tweestatenoplossing met een eigen, veilige staat voor de Palestijnen naast een veilig Israël.