Buitenland

Terwijl antisemitisme weer kop op steekt herdenkt Duitsland Kristallnacht

09-11-2023 12:13

Op deze foto uit november 1938 staat een groep mensen voor een Joodse winkel in een niet nader genoemde Duitse stad na de Kristallnacht. AP Foto.

BERLIJN (AP) – In heel Duitsland, in scholen, stadhuizen, synagogen, kerken en het parlement, komen mensen donderdag samen om de 85ste verjaardag van de Kristallnacht te herdenken.

Kanselier Olaf Scholz en de belangrijkste Joodse leider van Duitsland, Josef Schuster, zouden spreken tijdens een herdenkingsceremonie in een synagoge in Berlijn die vorige maand werd aangevallen met brandbommen.

Pogrom

De herdenking van de pogrom komt op een moment dat Duitsland opnieuw een sterke toename van antisemitisme ziet na de terreuraanval van Hamas die 1400 mensen doodde in Israël op 7 oktober en een voortdurende oorlog in Gaza veroorzaakte.

“Ik was erbij tijdens de Kristallnacht. Ik was toen in Wenen,” zei Holocaustoverlevende Herbert Traube woensdag op een evenement ter gelegenheid van de herdenking in Parijs.

“Voor mij werd het vaak herhaald: Nooit meer. Het was decennialang een leidmotief in alles wat er werd gezegd,” zei Traube, eraan toevoegend dat hij zowel ontdaan is over de heropleving van het antisemitisme als over het gebrek aan een “massale volksreactie” ertegen.

Op 9 november 1938 vermoordden de nazi’s minstens 91 mensen en vernielden 7500 Joodse bedrijven. Ze staken ook meer dan 1400 synagogen in brand, volgens het Yad Vashem Holocaust monument in Israël.

Tot 30.000 Joodse mannen werden gearresteerd en velen van hen werden afgevoerd naar concentratiekampen zoals Dachau of Buchenwald. Honderden anderen pleegden zelfmoord of stierven als gevolg van mishandeling in de kampen jaren voordat de officiële massadeportaties begonnen.

Opnieuw angst onder Joden in Duitsland

Hoewel er geen vergelijking is met de pogroms 85 jaar geleden, die door de nazi’s werden gesponsord, leven veel Joden weer in angst in Duitsland en in heel Europa. Opnieuw proberen ze hun identiteit in het openbaar te verbergen en vermijden ze buurten die onlangs het toneel waren van gewelddadige, pro-Palestijnse protesten.

Bij Joden in Berlijn werd de davidster op hun huizen geschilderd en Joodse studenten op scholen en universiteiten in het hele land hebben te maken gehad met pesterijen en discriminatie.

De Duitse regering is sinds de aanslag van 7 oktober een van de grootste voorstanders van Israël en Scholz en andere leiders hebben gezworen de Joodse gemeenschap in Duitsland te beschermen.

‘Er wordt niet genoeg gedaan om Joden te beschermen’

Toch vertelde Anna Segal, de manager van de Berlijnse Joodse gemeenschap Kahal Adass Jisroel aan The Associated Press dat er niet genoeg wordt gedaan om hen en andere Joden in Duitsland te beschermen.

Ze zei dat de 450 leden van de gemeenschap in angst leven sinds de aanval en dat de autoriteiten niet volledig hebben gereageerd op oproepen om de veiligheid voor hen te verhogen.

“De mooie woorden en de uitingen van solidariteit en het aan de kant van de Joden staan – we zijn niet erg tevreden met hoe dat tot nu toe is omgezet in actie,” zei Segal.

“Ik denk dat het ontbreekt aan een duidelijke toezegging dat alles wat nodig is wordt geïnvesteerd in de veiligheid van de Joden.”