Weten & Tech

Afslankmedicijn Wegovy vermindert kans op hartaanval aanzienlijk

11-11-2023 16:12

Hartaanval
Shutterstock.

(Bloomberg, 11 november 2023) – Novo Nordisk A/S onthulde details van een nauwlettend in de gaten gehouden studie die het gebruik van Wegovy, het kassucces op het gebied van gewichtsverlies, ondersteunen om hartaanvallen en beroertes te verminderen bij obesitaspatiënten met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten.

Mensen die de hoogste dosis Wegovy innamen, zagen hun bloedsuikerspiegel en ontstekingswaarden dalen – twee voorbodes van hartaandoeningen – wat de 20% vermindering van cardiovasculaire voorvallen verklaart die Novo in augustus rapporteerde.

Hoewel geen van de patiënten diabetes had, begon tweederde het onderzoek met een bloedsuikerspiegel in het prediabetische bereik, wat wordt geassocieerd met een hoger risico op hartaandoeningen en overlijden. De patiënten zagen ook een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk.

Baanbrekende resultaten

Driekwart van de patiënten had een hartaanval gehad voordat het onderzoek begon en een kwart had hartfalen. In deze zeer kwetsbare populatie helpen de resultaten het argument te versterken voor het gebruik van Novo’s medicijn als hartbehandeling naast statines en bloeddruktherapieën. Patiënten met Wegovy verloren ook gewicht tijdens het onderzoek.

De resultaten, die zaterdag werden gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de American Heart Association in Philadelphia, zijn “baanbrekend”, zei Eugene Yang, de voorzitter van de sectie preventie van het American College of Cardiology, in een interview.

Obesitas

Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de VS en zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle sterfgevallen wereldwijd. Hoewel bekend is dat obesitas het risico op dergelijke aandoeningen verhoogt, was het onderzoek van Novo bedoeld om aan te tonen of Wegovy toekomstige hartaanvallen en beroertes kan voorkomen bij mensen met hart- en vaatziekten.

Novo zei dat het in de VS een uitgebreide goedkeuring zal aanvragen voor het verminderen van het risico op belangrijke ongunstige cardiovasculaire gebeurtenissen bij volwassenen met een body mass index (BMI) van 27 of hoger en vastgestelde hart- en vaatziekten.

“Artsen begrijpen steeds beter dat het niet alleen om gewicht en uiterlijk gaat,” zei Lars Fruergaard Jorgensen, chief executive officer van Novo, in een interview op vrijdag voordat de details werden vrijgegeven. “Het gaat om echte gezondheidsvoordelen.”

Afslankmedicijnen fenomeen

Medicijnen voor gewichtsverlies zoals Wegovy, waarvan de verkoop vorig kwartaal met meer dan 700% steeg, zijn dit jaar een fenomeen geworden. Beroemdheden prijzen hun voordelen aan, terwijl beleggers een handicap maken van de mate waarin ze een groot aantal sectoren zullen verstoren, waaronder kledingbedrijven, restaurants en producenten van verpakte voedingsmiddelen.

Novo heeft al moeite om de vraag bij te benen. En de concurrentie neemt toe nu Eli Lilly & Co. net goedkeuring heeft gekregen voor haar medicijn tegen gewichtsverlies, Zepbound.

De medicijnen zijn echter duur. Zepbound kost ongeveer 1050 dollar voor een maandvoorraad, wat goedkoper is dan de maandelijkse catalogusprijs van Wegovy van ongeveer 1350 dollar. De kosten vormen een barrière voor wijdverspreide toegang, zei Yang.

Volgens een analyse van Bloomberg moeten 67 mensen bijna drie jaar en vier maanden met Wegovy worden behandeld om één hartaanval of cardiovasculair overlijden te voorkomen. Tegen catalogusprijzen zou dit 3,8 miljoen dollar kosten.

Naast gewichtsvermindering zijn bloedsuikercontrole en ontstekingsremmende effecten waarschijnlijk de drijvende krachten achter het voordeel voor hartaandoeningen dat in de studie werd aangetoond, zei Martin Holst Lange, Novo’s hoofd ontwikkeling, in een interview.

Daling bloedsuikerspiegel

In het onderzoek onder meer dan 17.600 volwassenen van 45 jaar en ouder met overgewicht of obesitas, verminderde het gebruik van Wegovy het lichaamsgewicht met gemiddeld 9,4% gedurende twee jaar, vergeleken met een verlies van minder dan 1% in de placebogroep. De behandelgroep zag ook de omtrek van het gewicht en de bloeddruk, die vaak gepaard gaan met het verliezen van kilo’s, verminderen.

Tegelijkertijd daalde de bloedsuikerspiegel in een gezond bereik bij tweederde van de behandelde personen. Dat was genoeg om diabetes af te wenden bij ongeveer 70% van de patiënten. C-reactief proteïne, een leverproduct dat in verband wordt gebracht met ontstekingen, daalde met ongeveer 40% bij degenen die Wegovy gebruikten.

Bijwerkingen

Slechts 28% van de patiënten in het onderzoek waren vrouwen en slechts 4% waren zwart, wat betekent dat de resultaten zich mogelijk niet vertalen naar die populaties, volgens Yang van de ACC.

Ongeveer 17% van de patiënten in het onderzoek stopte met het innemen van Wegovy vanwege bijwerkingen. De meest voorkomende oorzaak was gastro-intestinale problemen, die verantwoordelijk waren voor de meeste stopzettingen.