Buitenland

EU, UK-exportverbod voor ‘te blanke’ boerderijen Zuid-Afrika

12-11-2023 13:06

Zuid-Afrika
Bloomberg.

(Bloomberg, 12 november) – Zuid-Afrikaanse boerderijen die als “te blank” worden beschouwd, zullen niet langer hun producten naar het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen exporteren, volgens berichten in de Government Gazette, meldt de krant City Press uit Johannesburg.

Volgens de regels moeten boeren voldoen aan specifieke Black Economic Empowerment-doelstellingen om exportvergunningen te kunnen blijven krijgen.

De richtlijnen gelden voor landbouwbedrijven met een minimale jaaromzet van 10 miljoen rand (534.000 dollar) of meer. Melk, room, boter, fruit, noten, suiker, jam, vruchtenmoes, vruchtensappen, gist, tafeldruiven en wijn behoren tot de betrokken producten, aldus de aankondiging.

Ondermijning groei landbouwsector

Southern African Agri Initiative (Saai), een boerenlobbygroep, vertelde City Press dat de regels de veiligheid van investeerders, het creƫren van banen en de groei van de landbouwsector in het land zullen ondermijnen.

Bovendien vallen de maatregelen “ver buiten het kader van internationaal aanvaardbare protocollen. De lobby zal hiertegen strijden in elk lokaal en internationaal forum, in rechtbanken en multilaterale agentschappen van de VN en de Afrikaanse Unie,” meldde City Press, zich beroepend op Theo de Jager, hoofd van Saai.

Mensenrechten

Democratic Alliance, de grootste oppositiepartij in Zuid-Afrika, heeft een klacht ingediend bij de handelskantoren van de EU en het VK, met als argument dat de regelgeving in strijd is met de regels voor eerlijke handel.

Zuid-Afrika’s overeenkomsten met de EU en het VK zijn expliciet gebaseerd op de bescherming van mensenrechten, democratische principes en de rechtsstaat, aldus de alliantie.

Black empowerment

De Zuid-Afrikaanse landbouwexport bedroeg in 2022 ongeveer 240 miljard rand (12,8 miljard dollar), waarvan 20% naar de EU ging en 4% naar het VK.

Zuid-Afrikaanse bedrijven zijn aangemoedigd om zwarte-empowermentplannen aan te nemen om te voldoen aan het overheidsbeleid dat is gericht op het herstellen van de financiƫle ongelijkheid die het gevolg is van het apartheidstijdperk.