Buitenland

Duitsland gaat steun aan Oekraïne ‘enorm uitbreiden’ in 2024

13-11-2023 13:26

Duitsland tank
M-SUR / Shutterstock.com

BERLIJN (AP) – De hulp van Duitsland aan Oekraïne zal volgend jaar “enorm worden uitgebreid”, zei de minister van Buitenlandse Zaken maandag nu Kiev de tweede winter ingaat sinds Rusland zijn grootschalige invasie lanceerde.

Sinds het begin van de oorlog in februari 2022 is Duitsland een van de belangrijkste militaire leveranciers van Oekraïne geworden. Het land stuurt onder andere tanks, APCs, luchtverdedigingssystemen en Patriot-raketsystemen.

Geopolitieke uitdaging

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei toen ze maandag aankwam op een bijeenkomst met collega’s van de Europese Unie dat het nog steeds belangrijk is om “de geopolitieke uitdaging hier aan te gaan”.

Ze zei dat Oekraïne onder meer geholpen zal worden om de komende wintermaanden door te komen en dat “onze steun voor volgend jaar enorm zal worden uitgebreid”.

100% budgetverhoging

In het weekend meldde de krant Bild am Sonntag dat de regeringscoalitie van kanselier Olaf Scholz de militaire hulp van Duitsland voor 2024 wil verhogen van de oorspronkelijk geplande 4 miljard euro naar 8 miljard euro. De begrotingscommissie van het parlement moet het plan later deze week goedkeuren.

Ambtenaren hebben dat niet bevestigd. Maar, gevraagd naar het rapport in een interview zondag met de ARD-staatstelevisie, verwierp minister van Defensie Boris Pistorius de suggestie dat het te wijten is aan de angst dat de VS haar steun zou kunnen verminderen.

‘Sterk signaal aan Oekraïne’

Pistorius zei dat, op basis van de ervaringen van dit jaar, het idee was om te voorkomen dat er meer financiering nodig is als het beschikbare geld snel op is.

“Op dit moment, nu Oekraïne zijn strijd moet voortzetten en tegelijkertijd een deel van de publieke aandacht wereldwijd meer op Israël is gericht, is dit een sterk signaal aan Oekraïne. Dat we het land niet in de steek zullen laten,” zei hij.