Buitenland

EU veroordeelt Hamas voor gebruik burgers als menselijk schild

13-11-2023 12:17

Israël
PAP Photo/Eduardo Munoz Alvarez.

BRUSSEL (AP) – De 27 landen van de Europese Unie hebben gezamenlijk Hamas veroordeeld voor wat zij omschreven als het gebruik van ziekenhuizen en burgers als ‘menselijke schilden’ in de oorlog tegen Israël.

EU-buitenlandchef Josep Borrell zei maandag dat het blok Israël tegelijkertijd vroeg om “maximale terughoudendheid en doelgerichtheid om menselijke slachtoffers te voorkomen”.

Verklaring 27 landen

Tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van het blok, zwaaide Borrell met een verklaring die hij namens de 27 landen uitvaardigde als een teken van eenheid. Dit na weken van vaak tegenstrijdige verklaringen over hoe de groep de oorlog tussen Israël en Hamas zou moeten aanpakken.

“U weet hoe moeilijk het de laatste keren was, na de stemming in de Verenigde Naties, waar landen op verschillende manieren stemden, om een volledig eensgezinde aanpak te presenteren,” zei Borrell.

Slechts enkele uren nadat de EU-leiders zich op 28 oktober eensgezind verklaarden over de oorlog tussen Israël en Hamas, waren de lidstaten volledig verdeeld tijdens een stemming over een resolutie van de Algemene Vergadering.

Hierin werd opgeroepen tot een humanitaire wapenstilstand in Gaza die zou leiden tot een stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas.

Humanitaire corridors

Nu, echter, zeiden de EU-landen in een verklaring dat ze zich aansluiten bij “oproepen tot onmiddellijke onderbreking van de vijandelijkheden en het instellen van humanitaire corridors.” Onder andere door het vergroten van de capaciteit bij grensovergangen en door een speciale maritieme route, zodat humanitaire hulp de bevolking van Gaza veilig kan bereiken.

En ze herhaalden hun “oproep aan Hamas voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars. Het is van cruciaal belang dat het Internationale Comité van het Rode Kruis toegang krijgt tot de gijzelaars.”

De EU veroordeelt het gebruik van ziekenhuizen en burgers als menselijk schild door Hamas.

De landen riepen niet op tot een staakt-het-vuren.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei dat ze “de impuls voor een staakt-het-vuren” begreep. Maar ze zei dat degenen die een staakt-het-vuren willen, vragen moeten beantwoorden “bijvoorbeeld, hoe kan de vraag naar een staakt-het-vuren, acuut en nu in deze vreselijke situatie, garanderen dat de veiligheid van Israël verzekerd is?”

“Wat gebeurt er met de 200 gijzelaars, en wie onderhandelt daarover in een situatie waarin onderhandelingen nauwelijks mogelijk lijken?”, aldus Baerbock.