ThePostOnline

Nationale glasvezeltest: Flevoland scoort het beste

13-11-2023 16:58

De provincie Flevoland heeft de beste glasvezelaansluiting van Nederland. Flevoland heeft ook nog eens het beste aanbod van providers. Dat blijkt uit de Nationale glasvezeltest van providervergelijken.nl

Dit onderzoek werd gedaan om uit te zoeken in welke provincie de meeste glasvezelaansluitingen liggen. In Nederland ligt al een flink glasvezelnetwerk, maar dat netwerk is niet overal even uitgebreid. Op provinciaal niveau zijn er grote onderlinge verschillen in het aantal glasvezelaansluitingen.

Welke provincies hebben de meeste glasvezelaansluitingen?

In Nederland wordt ongeveer 40% van de bestaande glasvezelaansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt voor internet, tv en mobiel. Er zijn dus landelijk gezien veel glasvezelaansluitingen die (nog) niet gebruikt worden.

Toch gaat de aanleg van het glasvezelnetwerk in veel provincies gewoon door. Dat is nodig, omdat er in de toekomst steeds hogere eisen worden gesteld aan de bestaande internetverbindingen via de kabel en de telefoonlijn (ADSL). KPN heeft bovendien aangekondigd dat het kopernetwerk gefaseerd uitgezet gaat worden. Internet via de telefoonlijn is dan niet meer mogelijk. Glasvezel vormt dan een uitstekend alternatief, omdat er grote hoeveelheden data via de glasvezelkabel verstuurd kunnen worden.

Wat betreft het aantal glasvezelaansluitingen zijn de provincies Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe de koplopers. In deze provincies is er voor meer dan 70% van de huisadressen een glasvezelaansluiting beschikbaar. In Flevoland is dat zelfs 87%, zo blijkt uit het onderzoek van www.providervergelijken.nl.

Provider aanbod in de provincies

Zonder provider kun je geen abonnement afsluiten. Het is dan wel prettig als je dan keuze hebt uit meerdere providers. De providers bieden namelijk verschillende abonnementen aan voor verschillende prijzen. In de praktijk heeft de partij die als eerste glasvezel in een gebied aanlegt, de beste concurrentiepositie. Dat verandert zodra andere providers ook toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk.

De provincie Flevoland heeft niet alleen het hoogste aantal glasvezelaansluitingen per adres, maar ook het beste provider aanbod. Alle grote providers zijn beschikbaar, zoals KPN, Odido en Online.nl. Daarnaast bieden andere providers hun diensten aan, zoals Solcon en Freedom. In Flevoland valt er dus heel wat te kiezen als het gaat om glasvezel internet.