Politiek Buitenland

Sunak benoemt impopulaire David Cameron als minister BuZa

13-11-2023 12:06

David Cameron
David Cameron. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg.

(Bloomberg, 13 november 2023) – Rishi Sunak heeft ex-premier David Cameron benoemd tot zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Het is een schokkende terugkeer naar de frontliniepolitiek voor een man die het Verenigd Koninkrijk leidde tussen 2010 en 2016, maar beter bekend is voor het uitschrijven van het Brexit-referendum.

Cameron vervangt James Cleverly, die minister van Binnenlandse Zaken werd om de post in te vullen die vacant kwam door de ontslagen Suella Braverman, zei het kantoor van Sunak maandag in een verklaring.

Brexit

Cameron nam ontslag nadat hij aan de verliezende kant stond bij de stemming om de Europese Unie te verlaten. Hij is impopulair bij zowel de Remainers als de Leavers en daarom is het een dramatische gok voor Sunak om zijn achterstand van 20 punten op de Labour Party in te halen voor de algemene verkiezingen die in 2024 worden verwacht.

Sunak probeert misschien steun te krijgen van de meer liberale Tory-kiezers, die de sleutel vormden om Cameron aan de macht te brengen in 2010 en om zijn partij de algemene verkiezingen te laten winnen in 2015.

Het komt op dezelfde dag dat hij de rechtse Braverman ontsloeg, de strijdlustige politicus die hij binnenhaalde om de rechtervleugel van zijn partij te sussen.

‘Geen verandering’

Maar het roept de vraag op hoe Sunak de pro-Brexit coalitie van kiezers die Boris Johnson in 2019 steunden, probeert te behouden. De strategie van de premier is geweest om te proberen zijn topteam te mengen om beide kampen aan te spreken.

Het is ook lastig voor Sunak, die nog maar een paar weken geleden de politieke koers onder Cameron en andere voorgangers op één hoop gooide als 30 jaar collectief falen van het Verenigd Koninkrijk.

“Dit maakt een einde aan de belachelijke claim van de premier om verandering te bieden na 13 jaar van Tory-falen,” zei Pat McFadden, de nationale campagnecoördinator van Labour, in een verklaring per e-mail.

China-standpunt

Cameron gaf ook toe dat hij het in het openbaar oneens was geweest met Sunak over binnenlandse aangelegenheden, zoals de recente annulering van de hogesnelheidslijn HS2.

Over zijn rol zei hij dat het VK “achter onze bondgenoten zal staan” en “ervoor zal zorgen dat onze stem wordt gehoord” over uitdagingen van het Midden-Oosten tot Oekraïne.

Toch stond Cameron tijdens zijn premierschap opvallend afwijzend tegenover China, een standpunt dat nu in strijd is met het toenemende anti-China sentiment in de Conservatieve Partij.

‘Onbegrijpelijk en retrograde’

In 2020 was Cameron betrokken bij pogingen om een investeringsfonds tussen het VK en China op te richten, maar de poging slaagde er niet in om aan te slaan.

“Cameron loopt wat China betreft uit de pas met het parlement en het land”, zei Luke de Pulford, uitvoerend directeur van de Interparlementaire Alliantie voor China, op X. Hij noemde de stap “onbegrijpelijk en retrograde“.

‘Verwaande eurofiel’

Hij werd in 2021 ook een controversieel persoon toen bleek dat hij agressief had gelobbyd bij de regering namens het nu failliete Greensill Capital, de kredietverstrekker waarvoor hij adviseur was en waarin hij aandelen had.

“Veel kiezers zullen hem zien als weinig meer dan een geldverslindende has-been,” zei Tim Bale, professor politiek aan de Queen Mary University, op X.

Mensen die Leave stemden in het Brexit-referendum “verachten hem als een verwaande eurofiel,” terwijl “maar weinig” mensen die Remain stemden hem “met liefde zouden herinneren voor het houden en verliezen” van de peiling, zei hij.

Life peer

Volgens de ongeschreven grondwet van Groot-Brittannië moet iemand lid zijn van het parlement of zitting hebben in het Hogerhuis om op te kunnen treden als minister. Cameron is tot life peer benoemd zodat hij deze rol kan vervullen.