ThePostOnline

Wat is het verschil tussen een eigen risico en een eigen bijdrage in mijn zorgverzekering?

13-11-2023 16:55

Aangezien je een zorgverzekering hebt, is de kans groot dat je weleens van de termen ‘eigen risico’ en ‘eigen bijdrage’ gehoord hebt. Toch weten veel mensen niet precies wat het is. Er wordt zelfs vaak gedacht dat eigen risico en eigen bijdrage hetzelfde is. Als jij dit ook denkt, kun je voor verrassingen komen te staan. Omdat wij je graag helpen om dit te voorkomen, leggen we je in deze tekst uit wat het verschil is tussen een eigen risico en een eigen bijdrage in je zorgverzekering.

Wat is eigen risico?

Om het verschil duidelijk te maken, leek het ons handig om beide termen toe te lichten. We beginnen met het eigen risico. Heb je zorg nodig uit de basisverzekering? Dan kan het zijn dat je zelf opdraait voor een deel van deze kosten. Dit wordt ook wel het eigen risico genoemd. Het eigen risico is ooit ingevoerd om mensen meer bewust te maken van de zorgkosten en om de zorg betaalbaar te houden voor iedere Nederlander. Het eigen risico geldt per jaar. Als je het eigen risico voor dit jaar al ‘op’ hebt, worden alle zorgkosten die binnen je zorgverzekering vallen vergoed door je verzekeraar.

Verplicht eigen risico vs. vrijwillig eigen risico

Als jij je in zorgverzekeringen verdiept, ontdek je snel dat er niet maar één soort eigen risico is. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verplicht en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen die een zorgverzekering afsluit en wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid. In 2023 is het verplicht eigen risico 385 euro en voor 2024 blijft dit bedrag gelijk.

In tegenstelling tot het verplicht eigen risico beslis je zelf over vrijwillig eigen risico. Standaard staat dit ingesteld op 0 euro, maar je kunt dit verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Als je hiervoor kiest, wordt dit bedrag opgeteld bij het verplicht eigen risico. Het totale eigen risico kan dus oplopen tot maximaal 885 euro: 385 euro verplicht + 500 euro vrijwillig. Je draait zelf op voor een groter deel van de zorgkosten als jij je eigen risico verhoogt. Heb je weinig tot geen zorg nodig? Dan kan dit interessant zijn, want de premie van je zorgverzekering daalt hierdoor.

Hoe zit het met eigen bijdrage?

Nu je weet wat eigen risico is, wordt het tijd om naar de eigen bijdrage te kijken. Als zorgkosten niet volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering, geldt er een eigen bijdrage. Je verzekeraar vergoedt een deel van de kosten, terwijl jij het resterende bedrag betaalt. De overheid stelt de hoogte van de eigen bijdrage vast, waardoor dit voor iedereen hetzelfde is. Dit geldt overigens alleen voor de basisverzekering, want zorgverzekeraars bepalen zelf of er een eigen bijdrage geldt voor een aanvullende verzekering en wat de hoogte hiervan is.

Je betaalt onder meer eigen bijdrage voor kraamzorg. Als het om kraamzorg aan huis gaat, bedraagt de eigen bijdrage in 2023 4,80 euro per uur. Voor ieder uur dat er een kraamverzorg(st)er bij je thuis is, betaal je dus 4,80 euro zelf. Kies je voor kraamzorg in een instelling zonder medische indicatie? Dan bedraagt de eigen bijdrage in 2023 38 euro per dag plus alle kosten boven de 274 euro. Verder betaal je eigen bijdrage bij een hoortoestel, lenzen en brillenglazen, allergeenvrije en orthopedische schoenen, een bevalling, een kunstgebit en zittend ziekenvervoer.