Buitenland

Australië laat moordenaars, verkrachters in vreemdelingendetentie vrij

14-11-2023 14:10

Australië
Shutterstock.

CANBERRA, Australië (AP) – Drie moordenaars behoren tot de 81 buitenlanders die onlangs in Australië zijn vrijgelaten nadat het Hooggerechtshof had geoordeeld dat hun detentie voor onbepaalde tijd in migrantencentra ongrondwettelijk was, zei de minister van Immigratie dinsdag.

Het Hooggerechtshof heeft de redenen voor de uitspraak van vorige week, waarbij een precedent uit 2004 dat staatlozen voor onbepaalde tijd konden worden opgesloten, ongedaan werd gemaakt, niet bekendgemaakt.

Het in Melbourne gevestigde Human Rights Law Center meldde vorige maand dat 127 mensen langer dan vijf jaar vastzaten. Het gemiddelde was 709 dagen.

Hardcore criminelen

De centrumlinkse regering van Australië had gepleit tegen de vrijlating van de buitenlandse en staatloze gedetineerden die Australië niet wil hervestigen en andere landen niet willen toelaten.

Wetgevers van de oppositie noemden hen “hardcore criminelen” en beschuldigden de regering ervan het publiek in gevaar te brengen door hen vrij te laten.

Moordenaars en zedendeliquenten

Minister van Immigratie Andrew Giles zei dat onder de vrijgelaten buitenlanders drie moordenaars en verschillende zedendelinquenten zaten. Hij bood aan om plaatsvervangend oppositieleider Sussan Ley later een overzicht te geven van hoeveel er veroordeeld waren voor seksmisdrijven.

“De beslissing van het Hooggerechtshof die vrijlating vereist, heeft gevolgen voor zeer, zeer ernstige overtreders,” vertelde Giles aan het parlement.

Lichaam in stukken gehakt met explosieven

Een van de veroordeelden voor moord is Sirul Azhar Umar, een voormalig politieagent die in 2015 door een Maleisische rechtbank werd veroordeeld tot ophanging. Dit voor de moord op een Mongoolse vrouw wiens lichaam in stukken was gehakt met explosieven van militaire kwaliteit.

De 50-jarige was naar Australië gevlucht voordat hij bij verstek werd veroordeeld en werd negen jaar vastgehouden tot de beslissing van het Hooggerechtshof vorige week. Australië kan niemand uitleveren aan een land waar die persoon de doodstraf kan krijgen.

Details over de andere twee veroordeelden voor moord waren niet beschikbaar.

‘Gewelddadig seksroofdier’

Ley benadrukte de zaak van de in Afghanistan geboren Aliyawar Yawari, die ze beschreef als een “gewelddadig seksroofdier dat oudere vrouwen in hun huis aanvalt”.

De 65-jarige nam zijn intrek in een motel aan de westkust in de stad Perth nadat hij was vrijgelaten uit detentie, meldde de Australische krant.

Hij werd veroordeeld voor meerdere overtredingen tegen drie vrouwen tussen oktober 2013 en december 2014, meldde de krant.

‘Weerzinwekkende misdaden’

Minister van Binnenlandse Zaken Clare O’Neil zei dat de mensen die waren vrijgelaten onderworpen waren aan strenge visumvoorwaarden en dat sommigen zich dagelijks moesten melden bij de politie.

“Sommige van deze mensen hebben weerzinwekkende misdaden gepleegd,” vertelde O’Neil aan het parlement.

“Sommigen van hen hebben mensen gekwetst die nog steeds in ons land zijn en het zijn die slachtoffers om wie we geven,” voegde ze eraan toe.

Rohingya-moslimminderheid

De zaak voor het Hooggerechtshof die vorige week werd beslist, was aangespannen door een lid van de vervolgde Rohingya-moslimminderheid in Myanmar, in de rechtszaal geïdentificeerd als NZYQ. Die werd eerder veroordeeld voor de verkrachting van een 10-jarige jongen in Sydney en tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na de gevangenis werd hij voor onbepaalde tijd in vreemdelingenbewaring gesteld.