Buitenland

‘De wereld moet begrijpen tegen wie Israël vecht’

14-11-2023 15:05

Gaza
Lichamen van Palestijnen die zijn gedood tijdens het Israëlische bombardement op de Gazastrook worden gezien in het ziekenhuis in Khan Younis, dinsdag 14 november 2023. (AP Foto/Fatima Shbair)

(Bloomberg) – Israëls militaire hoofdwoordvoerder was in volledige gevechtsuitrusting toen hij maandagavond zijn dagelijkse oorlogsupdate gaf vanaf een nieuwe locatie diep in het Rantisi kinderziekenhuis in Gaza City.

Terwijl hij wees op zelfmoordbomvesten, granaten en antitankraketten, beweerde rear admiral Daniel Hagari dat gijzelaars die op 7 oktober door Hamas waren ontvoerd waarschijnlijk in de kelder werden vastgehouden. Hij toonde de kijkers een muurkalender waarop – zo zei hij – een bewakingsschema leek te staan dat op die datum begon.

Een veroverd huis 200 meter verderop was eerder bezet door het hoofd van de marineoperaties van Hamas, zei Hagari, met een tunnel gebouwd tussen de woning en het ziekenhuis.

“De wereld moet begrijpen tegen wie Israël vecht,” zei hij.

Militaire infrastructuur Hamas

De briefing maakte deel uit van de inspanningen van Israël om de wereld ervan te overtuigen dat de aanval op de grote ziekenhuizen in Gaza niet, zoals velen beweren, bedoeld is om kwetsbare burgers aan te vallen. Maar in tegendeel om de militaire infrastructuur van Hamas aan te vallen die zich eronder bevindt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De heersende opvatting buiten Israël is dat medische faciliteiten buiten schot moeten blijven. “Het internationaal humanitair recht vereist de bescherming van ziekenhuizen, patiënten en medisch personeel,” zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong – waarmee ze een bredere consensus samenvatte.

En de Amerikaanse president Joe Biden riep Israël maandag op om “minder opdringerige actie” te ondernemen in het Al-Shifa ziekenhuis – het grootste ziekenhuis in Gaza – terwijl de diplomatieke druk toenam.

Geïmproviseerde vluchtelingenkampen

De ziekenhuizen in Gaza zijn nog steeds in bedrijf en chirurgen proberen wanhopig ledematen van gewonde kinderen te redden en massale brandwonden te behandelen die veroorzaakt zijn door Israëlische bombardementen.

Ze dienen ook als schuilplaats voor mensen die door de oorlog van huis en haard zijn verdreven, waardoor het geïmproviseerde vluchtelingenkampen zijn geworden.

Israël heeft de ziekenhuizen in Gaza tijdens eerdere campagnes meestal met rust gelaten, maar deze keer is het doel ambitieuzer – het vernietigen van Hamas na de aanval van 7 oktober waarbij 1200 mensen omkwamen en 240 mensen werden gegijzeld.

‘Zeer moeilijke kwestie’

Het dilemma is dat als het leger troepen naar de ziekenhuizen stuurt, er veel meer burgers zullen lijden en er een felle veroordeling zal volgen. Als het dat niet doet, zal het niet kunnen laten zien hoe Hamas zich verbergt onder de faciliteiten.

“We willen niet dat ziekenhuizen het onderwerp worden van kruisvuur”, zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens zijn eigen briefing op maandag.

“We willen dat de burgers die in ziekenhuizen schuilen, inclusief baby’s, beschermd worden. Tegelijkertijd zou ik zeggen dat Hamas ziekenhuizen blijft gebruiken als locaties voor zijn commandoposten. Dit is dus een zeer moeilijke kwestie.”

Niet genoeg bewijs

Het is niet gemakkelijk geweest voor Israël om zijn gelijk te halen. Zelfs Hagari’s demonstratie was niet overtuigend. Er waren wapens en er was bewijs dat mensen zich in de kelder hadden verstopt, maar dat is niet hetzelfde als een commando- en controlecentrum – wat het ziekenhuis tot een vitaal militair doelwit zou maken.

“Het feit dat de militaire woordvoerder ergens staat en zegt in een ondergrondse faciliteit van het ziekenhuis te zijn, is niet genoeg,” zei Dr. Guy Shalev, uitvoerend directeur van Physicians for Human Rights Israel, telefonisch.

“We moeten dat verifiëren. En zelfs als hun beoordeling correct is, kunnen patiënten en burgers op basis van het internationaal humanitair recht en de basismoraal geen doelwit zijn.”

Chirurgie zonder verdoving

De situatie bij Al-Shifa is bijzonder nijpend en Israël zegt dat het leeg moet zijn om Hamas te ontmaskeren.

“Er zijn 36 te vroeg geboren baby’s die dringende zorg nodig hebben – drie zijn er al gestorven door een gebrek aan voorzieningen in het ziekenhuis,” zei Shalev.

“Chirurgie vindt plaats zonder verdoving en schoon gereedschap, en chirurgen gebruiken soms hun mobiele telefoonlampjes om patiënten te zien die ‘s nachts worden geopereerd vanwege stroomtekorten.”

Ongeveer 100 dode lichamen liggen te ontbinden op de binnenplaats van het ziekenhuis en nog eens 70 binnen, terwijl 650 patiënten levensreddende zorg nodig hebben, aldus Shalev.

Doodvonnis

Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties zei maandag dat op één na alle ziekenhuizen in het noorden van Gaza buiten dienst zijn door een gebrek aan stroom. Ook is er tekort aan medische verbruiksgoederen, zuurstof, voedsel en water, verergerd door bombardementen en gevechten.

Israëlische autoriteiten hebben opgeroepen tot evacuatie van alle ziekenhuizen in het noorden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gezegd dat dit een “doodvonnis” zou zijn, aangezien het hele medische systeem instort en ziekenhuizen in het zuiden van Gaza niet meer patiënten kunnen opnemen.

Hamas-hoofdkwartier

Al-Shifa zou wel eens de doorslag kunnen geven, omdat Hamas daar volgens Israël zijn hoofdkwartier heeft en wapens en munitie opslaat. Maar sommigen vrezen dat de terroristen al vertrokken zijn en dat wanneer de Israëlische troepen opduiken, ze niet het soort bewijs zullen vinden dat nodig is om de wereld te overtuigen van de waarde van de overname.

Tot nu toe wachten ze nog steeds aan de rand van het ziekenhuis.