Economie

ECB waarschuwt banken om ESG-criteria, ‘vragen over fatsoen leidinggevenden’

15-11-2023 11:19

Euro geld
Shutterstock.

(Bloomberg, 15 november 2023) – De Europese Centrale Bank wil dat financieel directeuren weten dat ze ter verantwoording worden geroepen voor het feit dat de sector er nog steeds niet in slaagt om klimaat- en milieurisico’s (ESG) adequaat te beheren.

Volgens Frank Elderson, lid van de raad van bestuur van de ECB, roept de ESG-risicobouw in sommige bankboeken “steeds meer vragen op over de geschiktheid en fatsoen” van de leidinggevenden.

Volgens de ECB doen banken er te lang over om klimaat- en milieurisico’s te behandelen als een materiële bedreiging die hun financiën kan beïnvloeden.

Strenge waarschuwing

De toespraak van Elderson, die werd gehouden vijf jaar nadat de Europese Unie begon met het uitrollen van haar agenda voor duurzame financiering, is een van de strengste waarschuwingen van de ECB tot nu toe over dit onderwerp.

Banken die niet voldoen aan de eisen van de ECB op het gebied van risicobeheer voor klimaat en milieu “zullen een boete moeten betalen voor elke dag dat de tekortkoming onopgelost blijft”, zei Elderson dinsdag.

De opmerkingen maken deel uit van een reeks waarschuwingen van EU-functionarissen die de financiële sector van het blok willen overhalen om het ESG-risicobeheer te verbeteren.

Risicoprofiel veranderen

Vorige maand zei de Europese Bankautoriteit dat ze het raamwerk voor kapitaalvereisten ging herzien, zodat kredietverstrekkers milieu- en sociale risico’s kunnen opnemen in de zogenaamde Pijler 1-buffers.

De nieuwe regels zijn nodig omdat factoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur “het risicoprofiel voor de bankensector veranderen”, aldus de EBA op 12 oktober.

Elderson zei dat de ECB verwacht dat banken klimaat- en milieurisico’s behandelen zoals ze “elk ander materieel risico” zouden behandelen.

Tussentijdse deadlines

De eis, die is vastgelegd in de Europese Richtlijn Kapitaalvereisten, geeft banken in de EU tot eind volgend jaar de tijd om hieraan te voldoen, hoewel de ECB een aantal tussentijdse deadlines heeft gesteld.

Tijdens haar toezicht op de blootstelling van de bankensector aan klimaat- en milieurisico’s heeft de ECB “een aantal goede praktijken gezien”, aldus Elderson.

Echter, “op dit moment voldoet geen van de banken onder ons toezicht volledig aan al onze verwachtingen,” zei hij.