Portemonnee

Gouden visum Hongarije: verblijfsvergunning voor vastgoedkoper

15-11-2023 16:15

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

(Bloomberg, 15 november 2023) – Hongarije gaat een verblijfsvergunning aanbieden voor mensen die vastgoed kopen of hoge donaties doen, zes jaar nadat beschuldigingen van corruptie ertoe leidden dat de autoriteiten een soortgelijk gouden-visumprogramma afsloten.

Het “gast-investeerder programma” geeft mensen die minstens 250.000 euro investeren in Hongaarse vastgoedfondsen of 500.000 euro in Hongaars vastgoed het recht om een 10-jarige, hernieuwbare verblijfsvergunning aan te vragen in Hongarije. Dit blijkt uit wetgeving die is ingediend door de regering van premier Viktor Orban.

Donaties ter waarde van minstens 1 miljoen euro aan zogenaamde publieke trusts, die de regering heeft opgericht om toezicht te houden op universiteiten, zullen ook in aanmerking komen.

Corruptie

Hongarije sloot een soortgelijk programma in 2017. Dat programma verleende een verblijfsvergunning en vrij reizen in de EU aan kopers van 300.000 euro aan staatsobligaties. Het programma leidde tot een golf van migratie uit China en Rusland.

Het werd gesloten na berichten in de media over vermeende corruptie en lakse screening van aanvragers, waardoor mogelijk spionnen de EU konden binnenkomen.

Controversieel

Gouden visa zijn controversieel in andere delen van Europa. Sommigen beschuldigen dergelijke verblijfsprogramma’s van het aanwakkeren van een huizencrisis.

Portugal sloot dit jaar een programma nadat de vastgoedprijzen de hoogte in waren geschoten, vooral in Lissabon. Ierland sloot zijn programma op 15 februari.

Het Hongaarse programma is opgenomen in wetgeving waarvan Orban zegt dat het deel uitmaakt van zijn harde aanpak van immigratie. Het is een belangrijk onderwerp voor de nationalistische premier wiens anti-immigranten boodschap hem al meer dan tien jaar aan de macht houdt.

Begrotingstekort

Het wetsvoorstel werd ingediend nadat oppositiepartijen de regering begonnen te bekritiseren voor het versoepelen van de regels eerder dit jaar waardoor werknemers uit niet-EU-landen naar Hongarije konden komen om te helpen bij een tekort aan arbeidskrachten.

Het wetsvoorstel komt ook op een moment dat Orban zijn inkomsten probeert te verhogen nadat hij dit jaar een recordtekort op de begroting heeft opgelopen.

De regering zegt zelf dat de economie 500.000 nieuwe werknemers nodig heeft om aan de stijgende vraag te voldoen.

Batterij-industrie

Een toename van investeringen in de batterij-industrie, die van Hongarije een van ‘s werelds topproducenten moet maken, is een bijzondere bron van zorg als het gaat om het vullen van de fabriekslijnen.