Buitenland

Pentagon stuurt meer wapens en munitie naar Israël, ‘veiligheidsbijstand’

15-11-2023 10:17

Apache
Apache. Shutterstock.

(Bloomberg, 15 november 2023) – Het Pentagon heeft in stilte de militaire hulp aan Israël opgevoerd, door verzoeken in te willigen voor onder andere meer lasergeleide raketten voor de Apache-vloot. Ook worden 155mm granaten, nachtkijkers, bunkerbusters en nieuwe legervoertuigen gestuurd, volgens een interne lijst van het ministerie van Defensie.

De wapenpijplijn naar Israël gaat verder dan de welbekende levering van Iron Dome onderscheppingsraketten en smart bombs. Het gaat zelfs door terwijl regeringsfunctionarissen van Biden Israël steeds meer waarschuwen dat het moet proberen burgerslachtoffers in de Gazastrook te voorkomen.

De wapens die Israël zoekt in de strijd tegen Hamas staan vermeld in een document met de naam ‘Israel Senior Leader requests‘ dat eind oktober is gedateerd en circuleert in het Pentagon.

Middelen om zichzelf te verdedigen

De wapens worden al verscheept of het Ministerie van Defensie werkt eraan om ze beschikbaar te maken uit voorraden in de VS en Europa, volgens het document dat Bloomberg News heeft ingezien. Eind oktober waren bijvoorbeeld alle 36.000 patronen 30mm kanonmunitie, 1800 van de gevraagde M141 bunkerbuster munitie en minstens 3500 nachtkijkers geleverd, zo blijkt uit het overzicht.

Een woordvoerder van het Pentagon weigerde in te gaan op de details. Maar het ministerie van Defensie zei in een verklaring dat het “verschillende wegen bewandelt – van interne voorraden tot kanalen van de Amerikaanse industrie – om ervoor te zorgen dat Israël de middelen heeft om zichzelf te verdedigen”.

“Deze veiligheidsbijstand blijft bijna dagelijks aankomen,” aldus de verklaring. Het zei dat de VS snel precisiegeleide munitie, bommen met een kleine diameter, 155mm artilleriegranaten en andere munitie levert. Dat gaat samen met Iron Dome-onderscheppers en medische ondersteuningsapparatuur.

155mm granaten

De levering van artilleriegranaten en andere munitie heeft kritiek uitgelokt van niet-gouvernementele organisaties. Die zeggen dat de leveringen van de VS Israël in staat hebben gesteld om door te gaan met een bombardementscampagne die volgens door Hamas geleide gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost.

Meer dan 30 hulporganisaties hebben maandag in een brief aan minister van Defensie Lloyd Austin dringend verzocht om in het bijzonder geen 155mm granaten te sturen.

“In Gaza, een van de dichtstbevolkte plaatsen ter wereld, zijn 155mm artilleriegranaten inherent willekeurig”, aldus de organisaties. “Deze munitie is ongeleid en heeft een grote foutradius.” Ze zeiden dat de granaten vaak 25 meter van het beoogde doel landen.

Apaches

De munitie voor AH-64 Apache gevechtshelikopters omvat ongeveer 2000 Hellfire lasergeleide raketten gemaakt door Lockheed Martin Corp. Israël heeft een deel daarvan overgedragen aan zijn strijdkrachten terwijl teams van het Amerikaanse leger op zoek zijn naar voorraden in Duitsland en Zuid-Korea, volgens het overzicht. Het omvat ook meer dan 36.000 patronen 30mm munitie om af te vuren door het kanon van de Apache.

De Israëlische defensiemacht vliegt al jaren met Apaches die door Boeing zijn gebouwd.

Het Israëlische leger lijkt de Apache helikopters te gebruiken “om Israëlische troepen te ondersteunen in contact met Hamas-strijders. Hun 30mm kanonnen worden gebruikt tegen strijders die in het open veld gevangen zitten.

Hellfire-raketten worden ingezet tegen voertuigen en gevechtsposities of bunkers die door Hamas worden gebruikt,” zei Michael Eisenstadt, directeur van militaire en veiligheidsprogramma’s bij het Washington Institute for Near East Policy, in een e-mail.

“Ze kunnen Hellfires ook gebruiken voor het gericht doden van hooggeplaatste commandanten als de gelegenheid zich voordoet,” zei hij.

US European Command

Israël heeft ook gevraagd om meer dan 57.000 155mm High Explosive artilleriegranaten en 20.000 M4A1 geweren, maar liefst 5000 PVS-14 nachtkijkers en 3000 M141 handbunker-buster munitie die het US Central Command levert. Verder 400 120mm mortieren en 75 van de nieuwe Joint Light Tactical Vehicle van het leger en het Korps Mariniers, die de Hummer vervangt.

Volgens het overzicht hebben de VS ook hun voorraad van 312 Tamir-raketafweersystemen gedoneerd. De twee Iron Dome-batterijen van het leger reizen per zeeschip naar Israël.

De 57.000 stuk 155mm-munitie was vanuit Amerikaanse voorraden in Israël naar locaties van het US European Command gestuurd om munitie aan te vullen die naar Oekraïne was gestuurd voor de strijd tegen de invasie van Rusland.

Nu wordt de nieuwe munitie teruggestuurd naar Israël voor gebruik in het conflict met Hamas, volgens een assistent van het congres en Amerikaanse functionarissen.

Switchblade 600 drones

In tegenstelling tot Israël heeft de VS meer dan 2 miljoen 155mm granaten en meer dan 800.000 105mm kogels aan Oekraïne geleverd, volgens een nieuwe samenvatting van het State Department.

Israël heeft ook gevraagd om 200 pantserdoorborende Switchblade 600-duikbommenwerpers gemaakt door AeroVironment Inc. Oekraïne heeft de drones rechtstreeks van het bedrijf gekocht.

Het Amerikaanse leger heeft geen Switchblade 600’s in haar inventaris. Het is onduidelijk of AeroVironment de drones op voorraad heeft of ze zou moeten bouwen. Een woordvoerder van AeroVironment gaf geen commentaar.

Foreign Military Sales

De VS zou subsidies voor Foreign Military Financing kunnen sturen voor aankoop via het Foreign Military Sales-proces, volgens een ambtenaar uit de industrie die bekend is met de kwestie.

DefenseScoop, een in Washington gevestigde nieuwsbrief over defensietechnologie, onthulde het Switchblade 600-verzoek al eerder.