Politiek

Turkse arbeidersvereniging roept achterban op: ‘Stem tijdens Tweede Kamerverkiezingen op partijen die democratie bevorderen’

15-11-2023 17:10

Een rood potlood. (Pixabay)

De Turkse Arbeidersvereniging HTIB roept haar leden op om bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen te kiezen voor partijen en kandidaten die de democratie bevorderen, de samenleving verenigen en niet verdelen, meldt het ANP. In een verklaring benadrukt de organisatie het belang van deelname aan het verkiezingsproces en stelt dat een gezamenlijke inzet van stemmen een krachtige en onverwoestbare invloed kan uitoefenen. HTIB heeft diverse bijeenkomsten georganiseerd in steden zoals Amsterdam, Leiden, Eindhoven, Oldenzaal en Zwolle om haar achterban te informeren over de verkiezingen op 22 november. Volgens de voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging, Mustafa Ayranci, trokken deze bijeenkomsten per keer tussen de vijftig en honderdvijftig deelnemers.

‘Leden twijfelen over hun veiligheid in Nederland’

Ayranci benadrukt dat Turkse Nederlanders zich in toenemende mate in de steek gelaten voelen door de politiek, waarbij teleurstelling heerst over de besteding van middelen aan wapens en oorlogen in plaats van aan armoedebestrijding. Daarnaast uiten leden twijfels over hun veiligheid in Nederland, wat volgens de voorzitter wordt toegeschreven aan de groeiende nationalistische koers van sommige politieke partijen. Hoewel HTIB onderstreept dat individuen vrij zijn om hun stem uit te brengen op de partij van hun keuze, adviseert de vereniging om niet te kiezen voor partijen met racistische, discriminerende, of xenofobe standpunten, evenals partijen die geen aandacht besteden aan armoede, klimaat of die de defensie-uitgaven willen verhogen. In Amsterdam organiseert de multiculturele vereniging Assadaaka Community in samenwerking met ProDemos op donderdagavond een bijeenkomst over de verkiezingen, waar mensen meer informatie kunnen krijgen over de onderwerpen in de Tweede Kamer en hoe ze hun stem kunnen uitbrengen.