Klimaat

40% industrie kan niet verder investeren in vermindering CO2-uitstoot

16-11-2023 12:21

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

(Bloomberg, 16 november 2023) – De wereldwijde economische vertraging begint te wegen op de inspanningen van bedrijven om klimaatdoelstellingen te halen. Zo’n 40% van de zware industriĆ«le bedrijven wereldwijd zegt dat ze niet verder kunnen investeren in het CO2-arm maken van de economie vanwege het huidige klimaat, volgens nieuw onderzoek van consultant Accenture Plc, dat 1000 leidinggevenden ondervroeg.

Bijna tweederde gaf aan dat hun belangrijkste inspanningen om koolstofuitstoot te verminderen niet economisch aantrekkelijk zullen zijn voor het einde van het decennium.

“Als de zware industrie er niet in slaagt om koolstofarm te worden, zullen alle andere industrieĆ«n falen”, aldus de onderzoeker.

Langzaam handelen

De bevindingen komen op een moment dat sommige regeringen zich hebben teruggetrokken uit plannen om hernieuwbare energie en koolstofarme producten te ondersteunen, vanwege de hoge inflatie en zorgen over kosten en energiezekerheid.

Het onderzoek van Accenture suggereert dat bedrijven ook langzamer handelen, in een tijd waarin ernstige weersomstandigheden over de hele wereld de schadelijke effecten van klimaatverandering benadrukken.

Net-zero doelstellingen

In een afzonderlijk rapport dat donderdag werd vrijgegeven, ontdekte de consultant dat slechts 18% van de bedrijven op schema ligt om halverwege deze eeuw de net-zero doelstellingen te halen.

Tegelijkertijd heeft 37% toegezegd om net-zero te bereiken – een stijging ten opzichte van 34% vorig jaar – aldus het rapport in een analyse van 2000 van ‘s werelds grootste bedrijven.

“Het is veelbelovend om dit jaar weer een toename te zien in publieke toezeggingen voor netto nul doelstellingen. Maar de adoptie van belangrijke decarbonisatiemaatregelen is niet uniform, met sommige bedrijven die nog steeds niet in staat zijn om de basis onder de knie te krijgen,” zei Jean-Marc Ollagnier, Accenture’s CEO voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, in een verklaring.

Europa beter dan VS

Europa deed het beter dan andere delen van de wereld, met 61% van de ondervraagde bedrijven met net zero doelstellingen, vergeleken met 28% in Noord-Amerika en 30% wereldwijd.

Slechts 24% van de Europese bedrijven was echter op weg om in 2050 de doelstelling van netto nul te halen.