Economie

CBS: Werkloosheid oktober licht gedaald, aantal WW-uitkeringen toegenomen

16-11-2023 16:42

Foto: Pixabay

De werkloosheid is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in oktober gedaald naar 3,6 procent van de beroepsbevolking, een verbetering ten opzichte van de 3,7 procent in september. Gedurende het afgelopen halfjaar heeft de eerdere lichte toename van werkloosheid zich niet doorgezet. Het gemiddelde aantal werklozen bleef de afgelopen drie maanden ongeveer constant, met 361 duizend werklozen in oktober. Tijdens dezelfde periode vond een gemiddelde maandelijkse toename van 11 duizend mensen met betaald werk plaats.

3,6 miljoen mensen zonder betaald werk

Afgelopen maand bevonden zich 3,6 miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk, om diverse redenen. Dit aantal omvatte niet alleen werklozen, maar ook 3,2 miljoen mensen die recentelijk niet naar werk hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn. Deze groep wordt niet meegeteld in de beroepsbevolking en omvat hoofdzakelijk personen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gedurende de afgelopen drie maanden nam het aantal mensen buiten de beroepsbevolking gemiddeld met 3 duizend per maand toe.

Lichte stijging aantal WW-uitkeringen

Hoewel de werkeloosheid een daling laat zien, is het aantal WW-uitkeringen in oktober licht gestegen. Het UwV registreerde eind oktober 156 duizend lopende WW-uitkeringen, dat is een lichte stijging van 0,4 procent ten opzichte van september (155,1 duizend). De toename deed zich vooral voor in de sectoren horeca en catering (+5,0 procent) en landbouw, groenvoorziening, visserij (+4,9 procent). Daarentegen waren er dalingen in de sectoren onderwijs (-4,1 procent), bank- en verzekeringswezen (-2,7 procent) en cultuur (-1,5 procent).