Ondernemen & zzp

Hoe vermalen olivijn op landbouwgrond reeds 50 ton CO2 uit atmosfeer haalden

16-11-2023 12:36

Olivijn
Olivijn-kristallen. Shutterstock.

(Bloomberg, 16 november 2023) – Een startup die klimaatverandering probeert tegen te gaan door gebroken stenen op landbouwgrond te strooien, heeft met succes de eerste tonnen kooldioxide uit de atmosfeer verwijderd.

Eion past zijn techniek al acht maanden commercieel toe op boerderijen in Mississippi en Illinois. Het bedrijf zegt dat het met deze tests ongeveer 50 ton CO2 heeft kunnen verwijderen, de eerste leveringen van een aankoop van 500 ton door Stripe Climate.

Miljarden tonnen CO2

Hiermee heeft Eion zijn benadering van CO2-verwijdering gevalideerd. Hoewel het nog lang niet bewezen heeft dat het een levensvatbare manier is om enkele van de miljarden tonnen CO2 te verwijderen.

Wetenschappers schatten dat die hoeveelheid halverwege deze eeuw jaarlijks uit de atmosfeer verwijderd moeten worden om de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde af te wenden.

Enhanced rock weathering

De ruggengraat van de koolstofverwijderingstechnologie van Eion – ERW (enhanced rock weathering) genoemd – is het mineraal olivijn, dat wordt gewonnen, vermalen en verspreid over landbouwgrond. Terwijl dat mineraal oplost, vindt er een reeks chemische reacties plaats die CO2 vastlegt terwijl het door de grond beweegt. Die CO2 baant zich uiteindelijk een weg door waterwegen naar de oceaan, waar het permanent wordt opgesloten.

Stripe heeft nog eens 1 miljoen dollar aan koolstofverwijderingsdiensten van het bedrijf teruggekocht.

Sporenelementen

Eion richt zich volgens chief technology officer en medeoprichter Elliot Chang op het verfijnen van zijn monitoring-, rapportage- en verificatietechnieken (MRV). MRV is essentieel om ervoor te zorgen dat bedrijven die beloven CO2 uit de atmosfeer te halen, dat ook daadwerkelijk doen.

“Hoe meet je iets dat is opgevangen en vervolgens is weggespoeld? Dat is de uitdaging van het open systeem”, aldus Chang.

Hij ontwikkelde een manier om de bodem te meten na het aanbrengen van olivijn, door te zoeken naar sporenelementen in de bodemmonsters die aangeven dat het mineraal is opgelost.

Landbouwindustrie

Op basis van deze metingen kan Eion modelleren hoeveel CO2 er is vastgelegd. Het bedrijf berekent vervolgens de totale hoeveelheid CO2 die is verwijderd, nadat rekening is gehouden met de emissies die zijn gegenereerd tijdens het ontginningsproces, het malen, het transport en het aanbrengen van het olivijn.

Om ERW op grote schaal te gebruiken als een vorm van koolstofverwijdering, moet de landbouwindustrie aan boord komen. Eion en andere ERW-startups verkopen het aan boeren als vervanging voor landbouwkalk, dat wordt gebruikt om de zuurgraad van de bodem te stabiliseren.

Landbouwkalk

Chang zei dat het olivijn van Eion goedkoper is dan traditionele landbouwkalk, deels omdat het bedrijf koolstofkredieten kan verkopen om een deel van de kosten te compenseren. Het bedrijf zegt dat de olivijn gebruikt kan worden als een 1-op-1 vervanging.

Momenteel heeft de startup een handvol samenwerkingsverbanden met landbouwcoöperaties in het zuiden en middenwesten van de VS.

500.000 ton olivijn per jaar

Het heeft ook een contract met mijnbouwpartner en investeerder Sibelco, dat de startup toegang garandeert tot minimaal 500.000 ton olivijn per jaar. Volgens de methodologie van Eion is er ongeveer één ton olivijn nodig om bijna één ton CO2 te verwijderen.

Ian Sedgman, Chief Strategy and Business Development Officer bij Sibelco, schat dat de totale markt voor olivijn meer dan 50 miljoen ton per jaar bedraagt. Daarvoor zouden boerderijen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa moeten overstappen van landbouwkalk.

Olivijn is niet op alle boerderijen nodig, omdat het voornamelijk wordt gebruikt om zure bodems aan te pakken, wat niet in alle regio’s het geval is.

“Als we een zeer ambitieus maar haalbaar doel stellen voor Eion, als ze opschalen naar tussen de 5 en 10 miljoen ton per jaar, dan zou dat al het grootste bedrijf op aarde zijn met negatieve emissies,” aldus Sedgman.