Politiek Buitenland

‘Erdogan zal vrijdag harde kritiek krijgen van Olaf Scholz’

17-11-2023 12:48

31 August 2012. Istanbul, Turkey. Recep Tayyip Erdogan 12th President of Turkey.

(Bloomberg, 17 november 2023) – Recep Tayyip Erdogan kan “harde kritiek” verwachten van Olaf Scholz over zijn standpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas wanneer hij vrijdag in Berlijn een ontmoeting heeft met de Duitse kanselier. Dit zegt een hoog lid van Scholz’ sociaaldemocratische partij.

De Turkse president heeft Hamas verdedigd en streeft naar de vernietiging van Israël. In een toespraak tot leden van de regerende AK-partij in Ankara noemde hij Israël deze week “een terroristische staat”.

Geen gemeenschappelijke basis

“Met betrekking tot Hamas is er geen gemeenschappelijke basis. En we zullen zien in hoeverre Erdogans houding tactisch was of een echte politieke overtuiging,” zei Nils Schmid, woordvoerder buitenlandse zaken van de SPD in het lagerhuis van het parlement, vrijdag in een interview met Bloomberg Television.

“We hebben soortgelijke uitbarstingen van Erdogan in het verleden gezien en na verloop van tijd kwam hij terug op een zeer pragmatische aanpak, het normaliseren van de banden met Israël enzovoort,” zei Schmid.

“Maar inhoudelijk is dit een grote divergentie en Erdogan zal te maken krijgen met harde kritiek van Scholz.”

Erdogan zal later op vrijdag gesprekken voeren met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, voordat hij Scholz ontmoet tijdens een diner op de kanselarij.

Eurofighter Tyfoon

De twee leiders zullen onderwerpen bespreken als Turkije als regionale macht, de toetreding van Zweden tot de NAVO, Oekraïne en het Zwarte Zee Graan Initiatief, het Midden-Oosten en migratie, zei de hoofdwoordvoerder van Scholz, Steffen Hebestreit, deze week.

Schmid zei dat het onwaarschijnlijk is dat Duitsland zijn veto over de levering van Eurofighter straaljagers aan Turkije zal opheffen. Dit zowel vanwege de sterke oppositie in het parlement in Berlijn als vanwege de kwestie van de Turkse militaire operaties tegen SDF-troepen in Noord-Syrië.

Er zou echter wel overeenstemming kunnen zijn over andere onderwerpen, zoals immigratie, waar de twee naties “convergerende belangen” hebben, voegde hij eraan toe.