Buitenland

‘Het moet missie van iedereen worden die 240 zielen te bevrijden van Hamas’

17-11-2023 14:43

Israel
Evgenia Kozlov houdt een portret omhoog van haar 27-jarige zoon, Andrey Kozlov, terwijl Kozlov's vriendin Jenifer Master achter haar staat in hun familiehuis in Rishon Lezion, Israël, donderdag 26 oktober 2023. Kozlov, een Russisch staatsburger, werd ontvoerd door Hamas militanten vanaf het "Nova" Muziekfestival in de buurt van Kibboets Re’im. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

(Danica Kirka, Sam McNeil AP, 17 november 2023) – Abbey Onn verloor haar tante en een jong neefje toen Hamas-terroristen op 7 oktober door Kibboets Nir Oz trokken. Nu maakt Onn zich zorgen over wat er zal gebeuren met drie andere familieleden die die dag gegijzeld werden toen Israël Gaza-Stad bestookte in een poging om een einde te maken aan de controle van Hamas over de Gazastrook.

Ze wil dat de wereld onthoudt dat Ofer Kalderon en zijn kinderen Sahar (16) en Erez (12) in het kruisvuur terecht zijn gekomen.

“Zolang zij gegijzeld zijn, zijn wij allemaal gegijzeld,” zegt Onn. “En we hebben ze thuis nodig, zodat wat daar ook gebeurt, opgelost kan worden. Ik denk niet dat het een eenvoudige oplossing is, maar je kunt niet tegelijkertijd gijzelaars vasthouden en oorlog voeren.”

Bijzaak

Terwijl het Israëlische leger zijn greep rond Gaza stad verstevigt, vrezen vrienden en familie van de ongeveer 240 gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden dat hun geliefden een bijzaak zullen zijn voor de politici en generaals die de campagne leiden.

Hamas gaf maandag een video vrij van de eerste gijzelaar waarvan bevestigd is dat hij in gevangenschap is gestorven.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Evgenia Kozlov houdt een portret omhoog van haar 27-jarige zoon, Andrey Kozlov, terwijl Kozlov’s vriendin Jenifer Master achter haar staat in hun familiehuis in Rishon Lezion, Israël, donderdag 26 oktober 2023. Kozlov, een Russisch staatsburger, werd ontvoerd door Hamas militanten vanaf het “Nova” Muziekfestival in de buurt van Kibboets Re’im. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

 

Nu een groot deel van Noord-Gaza is platgegooid en er frontale gevechten plaatsvinden, wordt de vraag hoe de gijzelaars veilig kunnen worden bevrijd steeds dringender. Israël’s tweeledige doel om Hamas te verpletteren en de gijzelaars te bevrijden staat op het punt te botsen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd dat het doel van de aanval op Gaza is om toekomstige aanvallen op Israël te voorkomen door Hamas te vernietigen en ervoor te zorgen dat Hamas het gebied nooit meer kan besturen.

Pressiemiddel

Aan de andere kant is Hamas terughoudend om de gijzelaars vrij te laten omdat ze nuttig zijn als menselijk schild. En als pressiemiddel om concessies van Israël af te dwingen, zegt Justin Crump, een voormalige tankcommandant van het Britse leger en CEO van Sibylline, een in Londen gevestigd strategisch adviesbureau.

Elke reddingsoperatie zou riskant zijn omdat de militanten hun gevangenen op geheime locaties vasthouden, waarschijnlijk ondergrondse tunnels, waar ze Israëlische soldaten in een hinderlaag kunnen lokken en zware verliezen kunnen veroorzaken, zegt Crump.

“De Israëli’s willen de gijzelaars, maar dat is niet het enige doel van deze operatie. En ze zullen niet gegijzeld worden door de gijzelaars zelf, als dat zinvol is,” zegt hij. “Ze moeten zich richten op hun belangrijkste doel.”

Keerpunt

Maar nu het Israëlische leger beweert dat Hamas Gaza niet langer controleert, is Israël misschien binnenkort bereid om te onderhandelen over de terugkeer van de gijzelaars, zegt Nomi Bar-Yaacov. Zij is associate fellow in het internationale veiligheidsprogramma van Chatham House, een in Londen gevestigde denktank op het gebied van economie en mondiale aangelegenheden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Giroa Almog, rechts, Varda en David Goldstein en Omri Almog, houden portretten omhoog van Omri’s zus, de 49-jarige Chen Goldstein en haar drie kinderen, de 9-jarige Tal, de 11-jarige Gal en de 17-jarige Agam Almog-Golstein in een hotel in Tel Aviv, Israël, voor geëvacueerde Israëli’s, maandag 30 oktober 2023. De Israëlische moeder en haar drie kinderen werden door militanten van Hamas ontvoerd uit hun huis in de zuidelijke kibboets Kfar Aza. Bij de aanval kwamen ook twee andere leden van de familie Almog-Goldstein, Nadav en Yam, om het leven. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

 

“Ik denk dat we op een keerpunt staan,” zegt ze. “Ik denk niet dat Israël al zijn militaire doelen zal bereiken, maar het betekent wel dat het een groot deel ervan heeft bereikt. En daarom denk ik dat dit het moment is waarop er een deal gesloten moet worden, en hoe eerder hoe beter.”

Luitenant-kolonel Richard Hecht, een Israëlische militaire woordvoerder, zegt dat het bombardement nodig was om Hamas te verpletteren en druk uit te oefenen op de militanten om de gijzelaars vrij te laten. Op de vraag of de aanval op Gaza de gijzelaars in groter gevaar bracht, zei Netanyahu vorige week dat Israël “daar rekening mee hield”.

“Er is niemand die onze gijzelaars meer terug wil dan wij,” zei hij tegen ABC News.

Veiligheid garanderen

Oliver McTernan, die zich al 20 jaar bezighoudt met onderhandelingen bij gijzelingen, zegt dat de families van de gijzelaars zich terecht zorgen maken. De enige manier om de gevangenen terug te krijgen, zegt hij, is een staakt-het-vuren dat lang genoeg duurt om ze veilig over het slagveld te verplaatsen. Israël zegt dat Hamas zich dan gewoon zou kunnen herbewapenen.

“Ik denk dat er elke dag een risico is – risico door bombardementen, risico door invallen en wat dan ook – dat er burgers, Israëlische burgers, sterven in Gaza,” zegt McTernan. Dat, zegt hij, “zou een prioriteit van elke regering moeten zijn: hun veiligheid garanderen en hun terugkeer naar hun families.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Hila Levy, zittend naast haar man Michael, houdt een portret omhoog van zijn broer, de 33-jarige Or Levy, in het familiehuis in Ganei Tikva, Israël, zondag 29 oktober 2023. Or Levy, een Israëlisch staatsburger, werd ontvoerd door Hamas militanten vanaf het “Nova” Muziekfestival in de buurt van Kibboets Re’im. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

 

Eilon Keshet is één van die familieleden. Tijdens de aanval op Kibboets Nir Oz ontvoerde Hamas Keshet’s neef Yarden Bibas, zijn vrouw Shiri, zoon Ariel (4) en baby Kfir, die met slechts 10 maanden de jongste gijzelaar is.

“Ik ben bang voor de oorlog in Gaza, er zijn overal explosies en geweervuur,” zegt hij. “Ik ben bang dat mijn familie gewond zal raken, maar ik begrijp dat wij ook in actie moeten komen om hen bij ons terug te brengen.”

Psychologische oorlogsvoering

De families van de gijzelaars begonnen dinsdag aan een vijfdaagse mars van Tel Aviv naar Jeruzalem om aandacht te vragen voor hun geliefden. De mars begon met een moment van stilte voor Noa Marciano, de 19-jarige gijzelaar wiens dood maandag werd gemeld.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

israël

Sigi en Momi Cohen, geflankeerd op de bank door hun kinderen Yuval, Michal en Tamar, houden een portret omhoog van hun 27-jarige zoon, Eliya Cohen, in het familiehuis in het dorp Tzur Hadassah, Israël, maandag 30 oktober 2023. Cohen, een Israëlisch staatsburger, werd ontvoerd door Hamas militanten van het “Nova” Muziekfestival in de buurt van Kibboets Re’im. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

 

Hamas zegt dat tientallen gijzelaars zijn gedood door Israëlische aanvallen, maar heeft geen bewijs geleverd. Israël heeft dergelijke beweringen afgedaan als psychologische oorlogsvoering.

Vorige week sloot Rachel Goldberg zich aan bij een andere demonstratie bij de Westelijke Muur en de Rotskoepel in het oosten van Jeruzalem – plaatsen die heilig zijn voor Joden en moslims. Ze deed een beroep op de wereldleiders om de gijzelaars niet te vergeten, zelfs nu de wereldwijde aandacht verschuift naar de gruwelijke burgerslachtoffers in Gaza.

Hoop en wanhoop

Haar zoon, Hersh Goldberg-Polin, werd op 7 oktober ontvoerd van het Supernova-muziekfestival.

“De gijzelaars zitten al 32 dagen onder de grond in Gaza”, zei ze tijdens de bijeenkomst. “Ik roep iedereen hier en iedereen op deze planeet op om het jullie missie te maken om deze zielen, 240 zielen, te bevrijden. Ze komen uit 33 verschillende landen, hun leeftijd varieert van 9 maanden tot 85 jaar oud, het zijn Joden, christenen, moslims, hindoes en boeddhisten. Het zijn mensen en ze hebben jullie nodig.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Chanan Choen, samen met zijn vrouw, Edna Choen, houden portretten omhoog van zijn zus, de 77-jarige Margalit Moses, en haar man, de 79-jarige Gadi Moses in hun familiehuis in Lakhish in centraal Israël, maandag 30 oktober 2023. Het bejaarde echtpaar Moses, beiden Israëlische staatsburgers, werd door Hamasstrijders ontvoerd uit hun huis in de kibboets van Nir Oz. AP Foto/Ohad Zwigenberg.

 

Maar de wanhoop van de families is ook getint met hoop – hoop op vrede en dat de gijzelaars uiteindelijk gered zullen worden.

“Ik ken geen enkele Israëliër of Jood die wil dat een burger of burger in Gaza doormaakt wat zij nu doormaken, niemand van ons,” zei Onn. “We willen onze families thuis hebben. Dat is onze eerste prioriteit.”