ThePostOnline

Verkiezingstijd; hoe blijf je goed geïnformeerd?

17-11-2023 12:52

De politieke dieren onder ons zijn er dol op; verkiezingstijd. Je kunt geen krant meer openslaan of er staat wel een politiek kopstuk in. Ook de talkshows lopen over en mensen op straat hebben het erover. Politiek leeft en de verschillen worden weer even meer dan duidelijk. De één is er zeer uitgesproken in en hangt lachend een poster op zijn raam, de ander is een stiekeme stemmer en komt er niet voor uit. Waar je ook in het spectrum zit, goed geïnformeerd zijn is de basis om tot een goede keuze voor jouw situatie te komen. Maar met al dit mediageweld ontstaat wel een beetje de vraag; hóe blijf je goed geïnformeerd zonder dat het een overkill wordt? Hier de tips!

Goed online

Je gaat waarschijnlijk veel tijd doorbrengen op je telefoon, dus het is aan te raden om te gaan voor een item van goede kwaliteit. Dit hoeft niet de hoofdprijs te kosten, je kunt al tegen een goed tarief een Samsung kopen bij Odido. Hiermee kun je alle bekende nieuwsapps downloaden, maar ook heb je genoeg (unlimited) data om belangrijke momenten te streamen. Daarmee kun je pieken wanneer het moet, maar ook uitzoomen wanneer nodig. Dus regel dit en je zult achteraf geen hoge data rekeningen krijgen omdat je abonnement niet aansloot op jouw behoefte.

De pushmeldingen

Het is allereerst aan te raden al je pushmeldingen even uit te schakelen. De push behoefte van ieder nieuws medium is namelijk nogal groot op dit soort dagen. Soms handig, maar wanneer je geen overkill wilt dan is het goed om dit enigszins te beperken. Daarnaast is het goed om dagelijks een aantal verschillende kranten en media te volgen, die verspreid zijn van links tot rechts. Traditiegetrouw benadrukt de Telegraaf de rechterflank en de Volkskrant juist weer de linkerflank. Ook wat betreft omroepen zit hier verschil tussen; WNL is vrij rechts en BNN-VARA is vrij links. Houd hier in je achterhoofd rekening mee en lees met die bril de artikelen en items. Dan kun je het beste een mening vormen die bij jou aansluit.

De journalisten

Daarnaast heb je nog de parlementaire journalisten. Zij geven jou een mooi kijkje in de keuken en zijn vaak vrij betrouwbaar. Zeker wanneer zij primair voor de NOS werken, en tevens ook voor verschillende omroepen en kanalen. Er is bij de verkiezingen vaak een speciale podcast vanuit deze omroep georganiseerd, zoals nu met Sander van der Wulp en Joost Vullings. In 20 minuten praten zij je dagelijks bij over het wel en wee van de verkiezingen en highlighten ze zaken uit de debatten. Hiermee hoef jij niet alle debatten van begin tot einde te zien maar ben je wel op de hoogte.

Kortom, zorg ervoor dat je breed geïnformeerd bent en kies voor mediakanalen uit diverse hoeken. Lees deze dagelijks op vaste momenten een aantal keren door en houd het daarbij. Ditzelfde geldt voor kranten, talkshows en debatten. Daarnaast is het aan te raden een podcast te luisteren direct afkomstig van journalisten. Zij zullen altijd eerlijk hun mening geven. Maar houd er rekening mee; ook dat is een mening!