Economie

Zuid-Afrika heeft 136 miljard dollar nodig voor energietransitie

17-11-2023 13:47

kolenmijn
Shutterstock.

(Antony Sguazzin, Bloomberg, 17 november 2023) – Zuid-Afrika ontkomt niet aan de noodzaak om aanzienlijk te investeren in nieuwe wind- en zonne-energiecentrales, zo blijkt uit een studie van BloombergNEF.

Lees ookZuid-Afrika kan 500 miljoen euro lenen van Duitsland voor energietransitie

Volgens een reeks scenario’s die de onderzoekers in overweging hebben genomen, moet het land de komende twee decennia misschien wel 136 miljard dollar uitgeven aan nieuwe stroomopwekkingscapaciteit.

Een vertraging van de voorgestelde sluiting van kolencentrales zou de behoefte aan hernieuwbare energie niet tenietdoen.

“Zelfs als de sluiting van kolencentrales zou worden uitgesteld, is er nog steeds behoefte aan investeringen in nieuwe stroomopwekkingscapaciteit,” aldus de onderzoekers, die eraan toevoegden dat Zuid-Afrika 43 gigawatt aan kolencentrales heeft.

Belemmering economische groei

Zuid-Afrika, dat er niet in slaagde om zijn kolencentrales te onderhouden of te investeren in voldoende nieuwe capaciteit, probeert nu aan de vraag te voldoen met bijna dagelijkse stroomonderbrekingen. De uitval belemmert de economische groei.

Toch verzetten sommige politici en vakbonden zich tegen een omschakeling naar hernieuwbare energie, omdat dit banen zou kosten en de energiezekerheid in gevaar zou brengen.

De onderzoekers bekeken drie scenario’s over hoe de energiesector van het land zich tot 2040 zou kunnen ontwikkelen.

De scenario’s zijn als volgt:

Het economische overgangsscenario: De goedkoopste route zou een enorme uitbreiding van de zonne-energiecapaciteit zien tot 65 gigawatt in 2040, met 21 gigawatt extra windenergie en 31 gigawatt batterijopslag.

Er zou vijf gigawatt aan gasgestookte energie worden gebouwd en tegen 2040 zou 65% van de energie afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen, vergeleken met 8% in 2021.

Kolenuitbreidingsscenario: Kolen zouden goed zijn voor 58% van de opwekking in 2030, tegenover meer dan 80% nu, en 29% in 2040.

Tegen die tijd zou er 79 gigawatt aan wind- en zonne-energie zijn.

Schone energie scenario: Hiermee zou Zuid-Afrika het dichtst in de buurt komen van zijn doel om in 2050 zogenaamde net zero-emissies te bereiken.

Tegen die tijd zou er 13 gigawatt gas- of waterstofgestookte energie zijn en 105 gigawatt wind, zon en batterijen.