Klimaat

Olaf Scholz belooft 4 miljard euro aan EU-Afrika-klimaatinitiatief

20-11-2023 12:12

Olaf Scholz
Olaf Scholz. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

(Michael Nienaber, Bloomberg. 20 november 2023) – De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft 4 miljard euro toegezegd voor het Afrika-EU-initiatief voor groene energie tot 2030 en zei dat Europa’s grootste economie “een groot deel” van haar behoefte aan groene waterstof uit het continent zal importeren.

“Dit gaat niet over ontwikkelingshulp volgens de achterhaalde patronen van donoren en ontvangers,” zei Scholz maandag in een toespraak ter gelegenheid van de opening van een investeringstop van de Groep van 20 in Berlijn.

“Dit gaat over investeringen die voor beide partijen lonend zijn”, zei Scholz tegen de afgevaardigden.

“Op weg naar klimaatneutraliteit in 2045 hebben we in Duitsland bijvoorbeeld grote hoeveelheden groene waterstof nodig en we zullen een groot deel daarvan uit Afrika importeren.”

Continentale vrijhandelszone

Scholz drong er bij de Afrikaanse leiders die de conferentie bijwoonden op aan om de inspanningen te versnellen om een Afrikaanse continentale vrijhandelszone te smeden, die volgens hem een van de grootste vrijhandelszones ter wereld zou kunnen creƫren.

Een dergelijke stap zou “het marktpotentieel voor investeerders enorm vergroten”, aldus Scholz.

“We willen dit toekomstgerichte project nauwlettend blijven steunen en daarom steunen we de onderhandelingen en de implementatie van de overeenkomst als grootste donor.”