Buitenland

‘Streep door Duits klimaatpakket van 60 miljard zorgt voor hogere energiekosten’

20-11-2023 12:58

Robert Habeck
Robert Habeck, minster Economie en Klimaat Duitsland. Bloomberg.

(Iain Rogers, Bloomberg, 20 november 2023) – De Duitse vicekanselier Robert Habeck zei dat de uitspraak van het hoogste Duitse gerechtshof van vorige week, die het gebruik van speciale fondsen buiten de begroting om aan banden legt, een grote klap is voor de grootste economie van Europa. Het kan leiden tot hogere energiekosten voor huishoudens en bedrijven.

Rechters van het Grondwettelijk Hof zeiden dat 60 miljard euro aan ongebruikte kredietautorisaties niet kan worden overgeheveld naar het klimaat- en transformatiefonds van de regering. Dit kan een bedreiging vormen voor projecten zoals de uitbreiding van waterstofinfrastructuur en oplaadstations voor elektrische voertuigen.

770 miljard euro aan soortgelijke fondsen

Dit heeft ook de vrees aangewakkerd dat soortgelijke buiten de begroting vallende fondsen, die goed zijn voor maar liefst 770 miljard euro aan financiering, misschien moeten worden ontbonden of op zijn minst moeten worden herzien.

Habeck zei dat terwijl de regering de uitspraak nog aan het verwerken is, het nu al duidelijk is dat het “enorme gevolgen” zal hebben voor de transformatie van Duitsland naar een schonere en meer technologisch geavanceerde economie.

‘Kern van Duitse economie’

Overheidssteun voor inspanningen van bedrijven om productieprocessen te vergroenen, onder andere in de staalindustrie, en de uitbreiding van zonne-energie behoren tot de initiatieven die bedreigd worden, zei Habeck maandag in een interview met Deutschlandfunk-radio.

“Dit gaat over de kern van de Duitse economie,” zei hij. “Het antwoord is niet eenvoudig te vinden en het zou wel eens heel moeilijk kunnen worden.”

Economisch stabilisatiefonds

Habeck zei dat de uitspraak van de rechtbank volgens hem ook gevolgen zal hebben voor het Duitse economische stabilisatiefonds, bekend als het WSF.

Als dat het geval blijkt te zijn, kan dat gevolgen hebben voor ongeveer 30 miljard euro aan netto nieuwe schuld in de federale begroting van 2023, geld dat is toegewezen om bedrijven te helpen beschermen tegen hoge energieprijzen.

Als de regering gedwongen wordt om actie te ondernemen met betrekking tot de WSF-fondsen, zou dat betekenen dat huishoudens en bedrijven te maken krijgen met hogere energieprijzen en mogelijk ook met hogere gaskosten, aldus Habeck.