Politiek Buitenland

Viktor Orbán begint nieuwe campagne tegen EU

21-11-2023 13:03

Viktor Orban
Viktor Orban. photocosmos1 / Shutterstock.com

(Zoltan Simon, Bloomberg, 21 november 2023) – De Hongaarse premier Viktor Orbán is opnieuw begonnen met een landelijke campagne tegen de Europese Unie. Dit kan zijn pogingen schaden om toegang te krijgen tot cruciale financiering die hem wordt onthouden vanwege democratische achteruitgang.

Deze week werden in heel Hongarije billboards geplaatst waarop de EU wordt beschimpt omdat ze zou proberen ‘migrantengetto’s’ op te zetten, subsidies voor nutsvoorzieningen af te schaffen en zich te mengen in de binnenlandse politiek.

Ze proberen ook kiezers te mobiliseren tegen verdere financiële en militaire hulp aan Oekraïne en tegen pogingen om lidmaatschapsbesprekingen te beginnen met de oostelijke buur van Hongarije.

30 miljard dollar EU-fonds

De campagne kan het laatste teken zijn van een ommekeer in Orbáns klaarblijkelijke bereidheid om een gemeenschappelijke basis te vinden met de EU om meer dan 30 miljard dollar aan fondsen vrij te maken.

Het blok schortte de hulp vorig jaar op uit bezorgdheid over de uitholling van de rechtsstaat en fraude. Dit jaar heeft de regering een aantal wetten aangenomen om de problemen met de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht op te lossen.

“De vooruitzichten op een EU-deal lijken verder weg nu de Hongaarse regering in het weekend een nieuwe anti-EU-campagne is begonnen”, schreven economen van UniCredit Group dinsdag in een rapport.

Zij schreven de verzwakking van de forint deze week toe aan de afnemende kans dat Hongarije EU-fondsen zal aanboren.

Hongaarse munt

De Hongaarse munt heeft het dit jaar nog steeds beter gedaan dan de meeste van zijn collega’s in opkomende markten, dankzij de hoogste basisrente van het blok.

Volgende maand moet de EU beoordelen of Hongarije genoeg heeft gedaan om toegang te krijgen tot nieuwe EU-financiering.

Hoewel Brussel en Boedapest allebei ontkennen dat de EU-steun aan Oekraïne of de lidmaatschapsbesprekingen met Kiev verband houden met de Hongaarse financieringskwestie, kunnen deze drie kwesties tijdens een topontmoeting op 14 en 15 december ter sprake komen.

Soros

Het sentiment ten opzichte van Hongarije kan nog verder verzuren door de billboardcampagne.

Eén ervan schildert de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, af als een marionet van Alex Soros, de zoon van de in Hongarije geboren Amerikaanse financier George Soros. Op het billboard staat: “Laten we niet naar hun pijpen dansen!”.

Alex Soros is de onlangs benoemde voorzitter van de belangrijkste filantropie van zijn familie, die Orbán heeft bekritiseerd voor het financieren van pro-democratische groepen in Hongarije.

Nationale raadpleging

Orbán’s regering noemt haar informatiecampagne een “nationale raadpleging”. De campagne omvat een vragenlijst die naar de kiezers wordt gestuurd en waarin ze eraan worden herinnerd dat de EU meer geld vraagt voor Kiev.

Dit op een moment dat de EU middelen blokkeert die in de gemeenschappelijke begroting voor Hongarije zijn gereserveerd.

“We laten ons niet meeslepen in een debat over een nationale raadpleging waarover we niet zijn geraadpleegd”, zei Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie, maandag tegen verslaggevers in Brussel.

Het is “niet in lijn met het soort praktijken dat we gebruiken als we het publiek om zijn mening vragen over een specifieke kwestie.”

Europese verkiezingen

Orbán houdt regelmatig dergelijke raadplegingen. Ze zijn niet-bindend, maar helpen de verkiezingscampagnes van zijn regerende Fidesz-partij.

Hongarije krijgt in het voorjaar verkiezingen voor het Europees Parlement en gemeenteraadsverkiezingen.