Buitenland

32.000 babys meer geboren in VS door abortusverbod

22-11-2023 21:48

(Kelsey Butler, Bloomberg, 22 november 2023) – Er worden jaarlijks ongeveer 32.000 baby’s meer geboren in de VS nadat het Hooggerechtshof het grondwettelijke recht op abortus nietig heeft verklaard, zo blijkt uit een analyse.

Het aantal geboorten steeg gemiddeld met 2,3% in staten met een verbod op abortus vergeleken met staten waar de procedure beschikbaar bleef.

Dit blijkt uit het rapport van het Georgia Institute of Technology en Middlebury College dat gegevens analyseerde van de eerste zes maanden van 2023.

Na het Dobbs-besluit, dat bijna 50 jaar precedentwerking van Roe v. Wade uit 1973 tenietdeed, gingen 13 staten met een “trigger-ban” snel over tot het verbieden van abortussen.

Maar liefst één op de vier mensen die een abortus wilden, kreeg deze niet tijdens de onderzoeksperiode als gevolg van het verbod, volgens het rapport van het Institute of Labor Economics in Duitsland.

Het effect op geboortecijfers was vooral groot voor Latijns-Amerikaanse vrouwen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar, aldus de onderzoekers.

Staten zoals Mississippi en Texas, waar lange reizen de toegang tot een abortus bijzonder duur kunnen maken, zagen ook een grotere toename in geboorten, zeiden ze. Elke staat die abortus verbood zag het aantal geboortes stijgen, volgens de analyse.

Het vermogen om de vruchtbaarheid te controleren is geassocieerd met “decennia van economische vooruitgang voor vrouwen”, aldus de onderzoekers.

“Als het verleden ons heden voorspelt, zal het Dobbs-besluit resulteren in een toename van onbedoelde geboorten en de economische ongelijkheid verergeren.

Afzonderlijke gegevens die woensdag werden vrijgegeven door het Centers for Disease Control and Prevention toonden aan dat het abortuscijfer nationaal was gestegen vóór de verwerping van Roe.

Het aantal abortussen dat in 2021 bij het bureau werd gemeld, was 5% hoger dan een jaar eerder.

Ongeveer 53% werd uitgevoerd door middel van een vroege medicamenteuze abortus op of voor negen weken, een stijging ten opzichte van 51% een jaar eerder. Dit als gevolg van een groeiend bewustzijn over het relatieve gemak en de veiligheid van pillen in vergelijking met chirurgische procedures.

De laatste cijfers van het CDC bevatten geen gegevens van staten – Californië, Maryland, New Hampshire en New Jersey – die goed zijn voor ongeveer een kwart van alle abortussen in de VS. Het bureau heeft nog geen rapporten vrijgegeven voor 2022 of 2023, nadat Roe v. Wade werd vernietigd.