Buitenland

Auto explodeert bij grenspost Canada-VS, twee doden, ‘terreuraanslag’

22-11-2023 22:24

Niagra Falls
AP Photo/Carolyn Thompson.

Update: Kathy Hochul, de gouverneur van New York, zei dat er “geen aanwijzing was van een terroristische aanslag” bij het ongeluk en de explosie. “Gebaseerd op wat we op dit moment weten,” zei ze, “zijn er geen tekenen van terroristische activiteiten bij dit ongeluk”.

Oorspronkelijke verslaggeving hieronder.

(Carolyn Thompson, Niagra Falls, New York, AP, 22 november 2023) – Bij een controlepost aan de Amerikaanse kant van een Amerikaans-Canadese brug in Niagara Falls is woensdag een voertuig ontploft. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en zijn vier grensovergangen in het gebied gesloten, aldus de autoriteiten.

Volgens Fox News gaat het om een ‘poging tot terreuraanval’ (artikel gaat verder na tweet.)

De Canadese premier Justin Trudeau zei dat ambtenaren “dit buitengewoon serieus nemen” en het Witte Huis zei dat president Joe Biden “de ontwikkelingen op de voet volgt”.

‘Zeer ernstige situatie’

De twee overleden mensen zaten in het voertuig, vertelde een wetshandhavingsfunctionaris aan The Associated Press. De ambtenaar was niet gemachtigd om in het openbaar details van het onderzoek te bespreken en sprak op voorwaarde van anonimiteit.

“Dit is duidelijk een zeer ernstige situatie in Niagara Falls,” zei Trudeau in het parlement, voordat hij zich verontschuldigde voor het vragenuur in het Lagerhuis om verder geïnformeerd te worden.

Het Amerikaanse FBI-kantoor in Buffalo onderzoekt de ontploffing, samen met andere agentschappen. Kathy Hochul, gouverneur van New York, reisde van de hoofdstad Albany naar Buffalo.

De ontploffing vond plaats aan de Amerikaanse kant van de Rainbow Bridge, die de twee landen verbindt over de rivier de Niagara.

Vuurbal

Foto’s en video’s genomen door omstanders en geplaatst op sociale media toonden dikke rook, vlammen op de stoep en een beveiligingscabine die was verschroeid. Op video’s was te zien dat de brand was in een gebied van de U.S. Customs and Border Protection net ten oosten van de belangrijkste controlepost voor voertuigen. Het agentschap gaf niet direct commentaar.

In een gesprek met WGRZ-TV zei getuige Mike Guenther dat hij een voertuig snel zag rijden in de richting van de grensovergang vanaf de Amerikaanse kant, toen het uitweek om een andere auto te ontwijken, tegen een hek botste en explodeerde.

“Plotseling ging hij de lucht in en toen was het een vuurbal van wel 30 of 40 meter hoog,” vertelde Guenther aan de zender. “Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

De Niagara Falls Bridge Commission noemde het incident “een ernstig auto-ongeluk”.

De brug en drie andere tussen het westen van New York en Ontario werden uit voorzorg snel gesloten en de Buffalo-Niagara International Airport begon met veiligheidscontroles van alle auto’s en vertelde passagiers dat ze extra controles konden verwachten.

‘Aanvullende maatregelen’

Trudeau zei dat er “aanvullende maatregelen” werden overwogen en geactiveerd bij grensovergangen in heel Canada. En in Toronto, ongeveer 160 kilometer verderop, zei de politie dat ze uit voorzorg de patrouilles verhoogden.

Vanuit het Niagara Falls State Park zei Melissa Raffalow dat ze “een enorme zwarte rookpluim” zag opstijgen boven de grensovergang, op ongeveer 45 meter afstand van de populaire toeristische bestemming.

Raffalow vertelde AP in een bericht dat de politie snel daarna arriveerde en bezoekers aanspoorde zich te verspreiden terwijl ze begonnen met het afzetten van de straat.

Raghu Bhattarai zei telefonisch dat hij in zijn restaurant, de Niagara Tandoori Hut, vlakbij de brug was toen hij een geluid hoorde dat hij omschreef als een “boem”. Een paar minuten later zag hij zwarte rook opstijgen.

De Niagara Falls Bridge Commission meldde dat alle vier de brugovergangen – de andere zijn Lewiston, Whirlpool en Peace Bridge – gesloten waren.

6000 voertuigen per dag

Volgens de National Bridge Inventory van de U.S. Federal Highway Administration steken dagelijks ongeveer 6000 voertuigen de Rainbow Bridge over. Ongeveer 5% daarvan is vrachtverkeer, volgens de federale gegevens.

De brug, gebouwd in 1941, is iets meer dan 439 meter lang en heeft een stalen hoofdoverspanning, volgens de gegevens.