Buitenland

Netanyahu: ‘We zijn in oorlog en we zullen de oorlog voortzetten’

22-11-2023 18:20

Israël
Een presentatie van 240 lege gele stoelen met de ogen van Israëlische gijzelaars, vastgehouden door Hamas-militanten, buiten het Tel Aviv Museum of Art in Tel Aviv, Israël, op 22 november. Bloomberg.

(Ethan Bronner, Bloomberg, 22 november 2023) – De geweren zullen zwijgen, voedsel en medicijnen zullen naar de wanhopigen gaan en gijzelaars zullen worden geruild voor gevangenen.

Dat klinkt misschien als het begin van een proces om een einde te maken aan de wrede zes weken durende oorlog tussen Israël en Hamas, die een groot deel van Gaza tot puin heeft gereduceerd.

Dat is het vrijwel zeker niet.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte dat duidelijk, kort voordat zijn kabinet woensdag instemde met de deal. “We zijn in oorlog en we zullen de oorlog voortzetten,” zei hij.

Teleurstelling

Zijn woorden duiden op een teleurstelling voor de vele landen – van de Arabische wereld tot Europa – die hebben aangedrongen op een kortstondig staakt-het-vuren in de hoop dat het zal leiden tot iets duurzamers.

De VS, Israëls belangrijkste steunpilaar, neemt een iets ander standpunt in. Washington sloot zich aan bij de oproepen voor een pauze, maar erkent dat de gevechten waarschijnlijk hervat zullen worden. Het wil alleen dat Israël de oorlog met meer terughoudendheid voert als dat gebeurt.

Het grootste deel van de wereld zegt gewoon tegen Israël dat het moet stoppen.

Meer staakt-het-vuren

Met meer dan tweederde van de 2,2 miljoen inwoners van Gaza ontheemd uit hun huizen en ongeveer 14.000 doden, volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid in Gaza, heeft de drang om Hamas uit te schakelen geleid tot groeiende onrust.

Nu er overeenstemming is bereikt over één gevechtsstop, zeggen sommige diplomaten dat er meer kunnen volgen.

“Ik hoop dat de overeenkomst de basis kan vormen voor langere pauzes en daarna de overgang naar een staakt-het-vuren,” zei de Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal Bin Farhan.

Hamas vernietigen

De VS heeft aangedrongen op pauzes voor humanitaire hulp en de vrijlating van gijzelaars, maar niet in de hoop snel een einde te maken aan de vijandelijkheden.

De regering Biden is van mening dat om Hamas te vernietigen – een doel dat de VS zegt te delen – Israël voorzichtiger moet vechten, wat kan betekenen dat de strijd langer duurt.

Vier hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spreken, zeiden dat Washington Israël heeft verteld dat het doden van te veel Palestijnse burgers het moeilijker zal maken om de campagne tegen Hamas tot een goed einde te brengen.

Momentum afgeremd

Sommige Israëli’s hebben hun bezorgdheid geuit dat het vierdaagse staakt-het-vuren – dat naar verwachting donderdagochtend begint en verlengd kan worden als er meer gijzelaars worden bevrijd – problemen zou kunnen veroorzaken voor het Israëlische leger.

Een groot deel van het Israëlische leven ligt stil en de economie lijdt onder de honderdduizenden reservisten.

Een paar dagen zonder gevechten zouden het verlangen naar meer kunnen wekken, terwijl het momentum van het leger wordt afgeremd.

“De soldaten in het veld die op het hoogtepunt staan van een zeer volbrachte offensieve inspanning zullen in de statische modus gaan,” schreef analist Yossi Yehoshua in de krant Yedioth Ahronoth.

“De commandanten zullen moeten voorkomen dat ze onvoorzichtig of zelfgenoegzaam worden.”

Israëlisch sentiment

De deal die de afgelopen dagen is gesloten, verschilt weinig van de deal die weken geleden door Israël werd afgewezen. Maar sindsdien zijn er twee dingen gebeurd.

De families van de gegijzelden hebben effectief campagne gevoerd om die kwestie boven de militaire overwinning te plaatsen. En weken van luchtaanvallen en gevechten op de grond hebben enige winst opgeleverd.

Het besef groeit dat het onvergeeflijk zou zijn om de gijzelaars in de steek te laten door weg te lopen van een overeenkomst. Maar dan zal de oorlog opnieuw beginnen.

“Het is heel duidelijk voor de besluitvormers dat ze niet kunnen stoppen,” vertelde Yaakov Amidror, een voormalige Israëlische nationale veiligheidsadviseur, aan verslaggevers.

“Het Israëlische sentiment zal dat niet toelaten. Als ze stoppen na vier, vijf of zes dagen staakt-het-vuren, zal dat het einde betekenen van deze regering.”

Hezbollah

Amidror erkende dat de komende pauze Hamas in staat zou kunnen stellen om zijn troepen aan te vullen en te herstellen, maar hij zei dat dit de machtsverhoudingen niet zal veranderen of de Israëlische verliezen aanzienlijk zal beïnvloeden.

Zelfs als de pauze werkt zoals bedoeld in Gaza, is het nog onbekend wat het effect zal zijn op de vuurgevechten tussen Israël en Hezbollah over de Libanese grens – die de afgelopen dagen lijken te zijn toegenomen.

De door Iran gesteunde militie maakt officieel geen deel uit van het staakt-het-vuren in Gaza. Hezbollah houdt misschien toch op met vuren, waardoor enkele van de tienduizenden Israëli’s die het noorden hebben geëvacueerd naar hun huizen kunnen terugkeren.

Of Hezbollah ziet misschien een kans om de aanvallen te verdubbelen.

Ontwikkelingslanden woedend

Wat er ook gebeurt met de gevechtspauze, het grootste deel van de ontwikkelingslanden is woedend dat Israël niet wordt gedwongen om zijn campagne volledig te staken.

“Waarom mag Israël alles doen wat het wil in weerwil van het internationaal recht?” vroeg de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi.

“En waarom doet niemand er iets aan?”