Economie

ASML hoopt op ‘betrouwbare regering’ met ‘consistent langetermijnbeleid’

23-11-2023 15:51

ASML
Poetra.RH / Shutterstock.com

(April Roach, Cagan Koc, Bloomberg, 23 november 2023) – Nederlands meest waardevolle bedrijf ASML Holding NV riep op tot een “betrouwbare regering” nadat Geert Wilders een onverwachte overwinning behaalde in de verkiezingen van woensdag.

Een “consistent langetermijnbeleid” is essentieel om een stabiel bedrijfsklimaat voor de technologie-industrie te garanderen, vertelde ASML-woordvoerster Monique Mols aan Bloomberg in een sms.

EU-referendum

Wilders’ vooruitzichten om de volgende regering te leiden hangen af van zijn vermogen om allianties te smeden met rivalen meer naar het midden, maar de verrassende verkiezingsoverwinning voor zijn Vrijheidspartij markeert een radicale verschuiving in het Nederlandse politieke landschap.

Wilders heeft gestreefd naar een referendum over de deelname van het land aan de Europese Unie en heeft zich gekeerd tegen het beleid op het gebied van onder andere immigratie.

Buitenlands talent

Nederlandse bedrijven zoals ASML en Royal Philips NV, die sterk afhankelijk zijn van het aantrekken van talent uit het buitenland, zouden een aanzienlijke impact kunnen merken.

Veranderingen in het fiscaal beleid, “zoals de recente verdere beperking van de 30%-regeling voor internationals en de heffing op aandeleninkoop beïnvloeden de Nederlandse concurrentiepositie,” zei Mols.

Ze voegde er aan toe dat dit “ernstige gevolgen kan hebben voor ASML en ons vermogen om te investeren, innoveren en de arbeidskrachten aan te trekken die we nodig hebben om onze groei voort te zetten.”

30%-regeling expats

Het Nederlandse parlement keurde vorige maand een voorstel goed om te snijden in een voordeel dat 30% van het salaris van een expat-werknemer vrijstelt van inkomstenbelasting gedurende vijf jaar.

Als het wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer, zullen de veranderingen vanaf volgend jaar van kracht zijn.

“Beperkingen op het aantal kenniswerkers of internationale studenten die relevant zijn voor onze industrie zijn onwenselijk”, aldus Mols.