ThePostOnline

Waarom je niet altijd naar de hoogte van de premie van een autoverzekering moet kijken

23-11-2023 15:22

Het is voor velen niet een van de leukste onderwerpen, maar het afsluiten van de juiste autoverzekering is wel van noodzakelijk belang. In dit artikel bekijken we waarom het verstandig is om niet alleen naar de kosten te kijken, en waar je allemaal op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering. De verzekeringen die aan bod komen zijn:

  • Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (verplicht)
  • Beperkt Casco Verzekering
  • All Risk Verzekering
  • Aanvullende dekkingen

Verschillende soorten verzekeringen

Bij het afsluiten van een autoverzekering, zowel privé als zakelijk, heb je de keuze uit meerdere mogelijkheden. De belangrijkste verzekering is de wettelijk verplichte WA verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid, waarmee zowel zaak- als letselschade van de ander worden vergoed. Naast deze verplichte WA-verzekering, kun je kiezen voor een aanvullende autoverzekering. Je hebt de keuze uit een Beperkt Casco verzekering en een All Risk verzekering. Bij een Beperkt Casco verzekering wordt ook diefstalschade, ruitschade (niet door een ongeval), en schade door een brand of natuurramp vergoed. Bij een All Risk verzekering wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed bij een ongeval, behalve als er sprake is van opzet.

Als je zo min mogelijk risico wil nemen, dan kun je het beste kiezen voor een All Risk verzekering, aangezien deze de meeste kosten dekt. Hoewel de premie duurder is, is het belangrijk om niet alleen naar deze kosten te kijken. Een All Risk verzekering kan je ook behoorlijk wat kosten schelen, bijvoorbeeld het vergoeden van vervangend vervoer of het uitkeren van een som geld als je auto total loss is verklaard. Allemaal dingen waarbij je zonder All Risk verzekering zelf geld voor opzij moet zetten, tenminste als je niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan.

Tenslotte kun je nog kiezen voor aanvullende dekkingen, denk aan een inzittendenverzekering. Je hebt de keuze uit een schadeverzekering inzittenden en ongevallen inzittendenverzekering, waarbij dus ook passagiers verzekerd zijn mocht er iets gebeuren.

Hoe kies ik de beste verzekering?

Om de beste verzekering te kiezen op basis van de prijs-kwaliteitverhouding, is het slim om de beschikbare opties naast elkaar te leggen. Alpina zakelijke autoverzekeringen vergelijken is een makkelijke manier om dit te doen, zodat je precies weet hoeveel je kwijt bent voor de verzekering(en) van jouw zakelijke wagen. Je vindt hier overigens ook een vergelijkingstool voor particuliere autoverzekeringen, die al even eenvoudig werkt.

Wat wordt er precies vergoed?

Hoewel de hoogte van de premie natuurlijk een belangrijk onderdeel is bij het kiezen van een autoverzekering, zijn er andere zaken waar je op moet letten om uiteindelijk de beste keuze te maken. Bedenk voordat je een autoverzekering afsluit, waarvoor jij je (extra) wil laten verzekeren, zoals:

  • Schade aan de eigen auto door het aanrijden van loslopende dieren
  • Schade die op niemand verhaald kan worden
  • Letselschade van medepassagiers
  • Weerschade (hagel, storm, bliksem)
  • Poging tot diefstal
  • Vandalisme
  • Gevolgschade, bijvoorbeeld inkomstenverlies door letselschade
  • Psychisch letsel

Houd er rekening mee dat je niet verzekerd bent als je rijdt zonder een (geldig) rijbewijs, je onder invloed bent, je meedoet aan een wedstrijd of als je een particuliere auto gebruikt als taxi.