Buitenland

Ierse premier over relschoppers: ‘Criminelen die vervuld zijn van haat’

24-11-2023 15:15

Dublin, Ierland
Still: Twitter/Bloomberg.

(Jennifer Duggan, Olivia Fletcher, Bloomberg, 24 november 2023) – De Ierse premier Leo Varadkar zei dat relschoppers die auto’s in brand staken en winkels plunderden in het centrum van Dublin als reactie op een mesaanval buiten een school “schande over Ierland hebben gebracht”.

Terwijl er gewerkt werd aan het opruimen van de straten en het verwijderen van de resten van verkoolde voertuigen en gebroken ruiten, zei de Taoiseach (Ierse aanduiding voor premier, red.) dat de schade van de onrust van donderdag tientallen miljoenen euro’s zal kosten.

“We moeten Ierland terugnemen van de criminelen die elk excuus zoeken om gruwelen in onze straten los te laten,” zei Varadkar vrijdag tijdens een persconferentie.

Kinderen neergestoken

De rellen braken uit na een steekpartij waarbij drie kinderen gewond raakten. Een van hen, een vijfjarig meisje, blijft in kritieke toestand. Een kinderverzorgster van in de 30, die probeerde tussenbeide te komen, raakte ook gewond.

De aanvaller, een man van in de 40, ligt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De politie zei dat ze een “open geest” houden over het motief.

De rellen leken te zijn aangewakkerd door geruchten dat de aanvaller een buitenlander was. Sommige demonstranten scandeerden anti-immigrant leuzen.

Extreem-rechtse ideologie

Het hoofd van de Ierse politie, Garda-commissaris Drew Harris, zei dat Dublin in decennia geen geweld op deze schaal had gezien.

Hij gaf de schuld aan een “krankzinnige, hooligan factie gedreven door extreem-rechtse ideologie” en voegde eraan toe dat het duidelijk is dat mensen “geradicaliseerd zijn via sociale media op het internet”.

Volgens de politie waren er honderden mensen bij betrokken en werden er meer dan 30 gearresteerd.

Dertien winkels werden aanzienlijk beschadigd of geplunderd, elf politieauto’s werden aangevallen, samen met drie bussen en een sneltram.

Grote aantallen agenten bleven vrijdag in de straten van de hoofdstad terwijl Varadkar waarschuwde dat er online nog meer protesten werden georganiseerd.

Haatwetten

De Taoiseach beloofde de Ierse haatwetten te moderniseren en zei dat de huidige wetgeving niet geschikt is voor het sociale mediatijdperk.

“Deze criminelen deden niet wat ze deden omdat ze van Ierland houden,” zei Varadkar. “Ze deden het omdat ze vervuld zijn van haat.”

Minister van Justitie Helen McEntee zei dat de politie duizenden uren aan camerabeelden zou doorzoeken om de betrokkenen in staat van beschuldiging te stellen.