ThePostOnline

Jongeren steeds meer moeite met behalen auto theorie examen

24-11-2023 14:58

Het behalen van het autorijbewijs gaat natuurlijk niet zonder dat je eerst je theorie examen met succes hebt weten af te ronden. Toch zien we dat dit in de praktijk vaak een stuk lastiger is dan de meeste jongeren denken. Waar je op school prima een avond voor een toets kunt leren, is dit met je auto theorie natuurlijk niet bepaald aan te raden. Nu zullen er altijd een paar zijn die het wel met een paar uurtjes studeren weten te halen, maar of dit de manier is waarop je het moet willen? Omdat we het interessant vinden om te achterhalen wat nu de reden is en hoe jij er wel voor kunt zorgen dat je het weet te halen, zijn we hier voor je ingedoken.

Niet genoeg oefenen

De meeste jongeren denken het behalen van hun auto theorie ‘wel even’ te kunnen doen. Een paar vragen beantwoorden kan immers niet heel moeilijk zijn toch? Dit is nu juist waar we  vaak zien dat het fout gaat en het enorm wordt onderschat. We weten dan misschien wel dat rechts voorrang heeft, maar hoe zit het als er tegelijkertijd ook een auto van de andere kant komt en er op het trottoir naast je, een voetganger loopt die rechtdoor gaat, terwijl jij wilt afslaan? Kortom, reden genoeg dus om goed te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld online je auto theorie examen oefenen, zodat je direct een idee hebt van hoe de vraagstelling straks tijdens het ‘echte’ examen zal zijn.

Afleiding

Wat we vooral zien, is dat jongeren vandaag de dag veel sneller zijn afgeleid. Dit heeft met name te maken met het feit dat ze zich drukker maken op social media, dan om het leren voor de theorie van de auto of het leren voor een toets op school. Het is dus vooral zaak dat je er als ouder voor zorgt dat je deze afleiding, waar mogelijk, zo veel mogelijk probeert te beperken. Nu snappen we ook wel dat dit bij een puber wat lastiger gaat, maar is het wel verstandig het gesprek erover aan te gaan. Het is namelijk ontzettend zonde om extra kosten te moeten maken voor het twee of zelfs drie keer moeten afleggen van het examen, terwijl dit ook in één keer had gekund.

Gebrek aan urgentie

Afleiding is één, maar ook het gebrek aan urgentie speelt vaak een rol. Zo zien we dat veel ouders hun kinderen zonder problemen van A naar B brengen en ook de auto in het algemeen wat minder populair lijkt te zijn bij veel jongeren. Vooral in de grote stad, zien we dat de scooter wat populairder is, alhoewel je ook hiervoor je papieren moet halen. Zo kun je dus ook online je theorie examen oefenen voor de scooter, wanneer je niet de behoefte hebt om op den duur een auto aan te schaffen. Wat vooral belangrijk is, is dat ze zelf achter hun beslissing staan, omdat ze anders de urgentie van het behalen ervan er niet inzien en je dit als ouders, indien jullie deze kosten betalen, je blijft betalen voor iets wat eigenlijk niet nodig is.