Economie

Nederlanders kunnen vanaf 1 december zonder visum naar China

24-11-2023 12:35

China
Shutterstock.

(Bloomberg, 24 november 2023) – China zal burgers uit landen als Frankrijk, Duitsland en Italië toestaan om het land zonder visum binnen te komen. Peking zet hiermee een nieuwe stap in de richting van het openstellen en faciliteren van meer grensoverschrijdende uitwisselingen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Het land schrapt ook de visumplicht voor reizigers uit Spanje, Nederland en Maleisië, kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag aan, volgens de staatsmedia.

De maatregel treedt in werking op 1 december en duurt tot 30 november volgend jaar, waardoor vakantiegangers, zakenreizigers en familieleden uit deze landen tot 15 dagen zonder visum in China kunnen verblijven.

Het ministerie heeft geen wederzijdse regelingen tussen China en de zes landen aangekondigd. Alle landen vereisen een visum voor Chinese reizigers.

Uitwisseling mensen vergemakkelijken

Het opheffen van de visumplicht is bedoeld om “de hoogwaardige ontwikkeling van de diensten met betrekking tot het verkeer van Chinese en buitenlandse mensen en de openstelling op hoog niveau naar de buitenwereld te vergemakkelijken”, zei woordvoerster Mao Ning van het ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens China Central Television.

Het is de nieuwste poging van ‘s werelds op één na grootste economie om de uitwisseling tussen mensen te vergemakkelijken in een periode van economische vertraging.

De buitenlandse investeringen zijn dit jaar gedaald ondanks Pekings pogingen om het sentiment te kalmeren.

De Chinese regering heeft de afgelopen maanden een grote inspanning geleverd om buitenlandse investeringen terug te lokken naar het land.

Beloftenmoeheid

In augustus introduceerde ze een uitgebreid plan om de angst voor zakendoen in China weg te nemen, inclusief beloftes om overzeese bedrijven een betere fiscale behandeling te geven en het voor hen makkelijker te maken om een visum te krijgen.

Maar de beloften van Peking zijn voor sommige bedrijven hol gebleken, waarbij buitenlandse bedrijfsgroepen “beloftenmoeheid” afkraken en sceptisch zijn over de vraag of er zinvolle beleidssteun komt.

Ze worden ook gestimuleerd om hun inkomsten naar het buitenland te repatriëren vanwege het grote verschil in rentetarieven tussen China en de VS, waardoor ze mogelijk op zoek gaan naar hogere rendementen elders.

Handelsspanningen met Frankrijk

De versoepeling van de visumplicht kwam net voordat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi een ontmoeting had met zijn Franse collega, die in Peking is voor een tweedaags bezoek om de betrekkingen te verbeteren.

Dit nadat een Europees antisubsidieonderzoek naar Chinese elektrische auto’s onder leiding van Parijs de handelsspanningen met de Aziatische natie had doen oplopen.

De overeenkomst werd ook aangekondigd in de aanloop naar de topontmoeting tussen de EU en China, die gepland staat voor begin december.

Buitenlandse investeerders

De visumvrije toegang moet het makkelijker maken voor buitenlandse investeerders uit de Europese landen om naar China te reizen.

China verleent momenteel unilaterale visumvrije toegang aan paspoorthouders van Singapore en Brunei. Japan genoot vroeger ook van deze behandeling, maar deze is nog niet hersteld nadat China in Covid zijn grenzen sloot en alle visumvrije toegangsregelingen opschortte.