Politiek Buitenland

Habeck: Duitsland zal oplossing vinden voor financieren klimaatprojecten

27-11-2023 12:27

Robert Habeck
Robert Habeck, minster Economie en Klimaat Duitsland. Bloomberg.

(Kamil Kowalcze, Bloomberg, 27 nogvember 2023) – De Duitse minister van Economie Robert Habeck beloofde dat de regering snel een oplossing zal vinden voor de onrust die is ontstaan door de gerechtelijke uitspraak van deze maand over off-budget fondsen.

Ook zei hij dat geld zal worden gevonden voor alle projecten die essentieel zijn voor de transformatie van de grootste economie van Europa.

Groener maken gebouwen

Habeck, lid van de Groenen en tevens vice-kanselier, noemde de belangrijkste initiatieven waar de regering zich voor blijft inzetten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Onder andere subsidies voor het uitbreiden van de binnenlandse productie van halfgeleiders en batterijen, het groener maken van gebouwen en lokale verwarmingsnetwerken en het uitbreiden van zonne-energiecapaciteit.

Habeck sprak met collega’s uit de 16 deelstaten van Duitsland, als onderdeel van een poging om federale en regionale ambtenaren van over de politieke scheidslijn samen te brengen om een oplossing te vinden voor de ongekende budgettaire onrust.

“De belangrijkste zin is: Alle projecten die we hebben bedacht, moeten mogelijk worden gemaakt”, vertelde Habeck aan verslaggevers.

Schadelijk debat vermijden

Hij voegde eraan toe dat het opgeven van een van de projecten zowel de economische groei zou afremmen als het doel van Duitsland om in 2045 klimaatneutraal te zijn in gevaar zou brengen.

“We hebben snel duidelijkheid nodig voor 2024, aangezien veel bedrijven al geld hebben toegezegd,” voegde Habeck eraan toe.

Hij weigerde details te geven over de financiering en zei dat hij een schadelijk publiek debat wilde vermijden voordat er definitieve beslissingen zijn genomen.

Tientallen miljarden euro’s

De uitspraak van het Federale Constitutionele Hof van 15 november dwong de regeringscoalitie om de beperkingen op netto nieuwe leningen in 2023 op te schorten en de druk neemt toe om dit volgend jaar opnieuw te doen.

Hoewel de regering niet van plan is om meer nieuwe federale leningen aan te gaan, moet ze tientallen miljarden euro’s aan reeds toegestane schuld vanuit de speciale fondsen terugschuiven naar de reguliere begroting.

Habeck erkende dat het opschorten van de zogenaamde schuldrem volgend jaar een optie is, maar zei dat hij wil wachten tot ambtenaren hebben bepaald of dat de regering mogelijk zou blootstellen aan extra juridische uitdagingen.

Schuldbeperkingen opschorten

Minister van Financiën Christian Lindner, voorzitter van de fiscaal conservatieve Vrije Democraten, drong er aanvankelijk op aan om de leenbeperkingen dit jaar te herstellen.

Hoewel hij niet expliciet heeft uitgesloten dat hij de beperkingen in 2024 weer zal opheffen, zal hij moeite hebben om zijn partijbasis ervan te overtuigen dat dit gerechtvaardigd is.

Kevin Kuehnert, algemeen secretaris van Scholz’ SPD, en Rolf Muetzenich, de leider van de partij in de Bondsdag, hebben beiden opgeroepen om de schuldbeperkingen volgend jaar weer op te schorten.

Muetzenich zei dat het opnieuw activeren van de noodclausule die extra nieuwe leningen toestaat gerechtvaardigd is, omdat Duitsland nog steeds te maken heeft met de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne.

Schuldenrem

De dreiging dat de oorlog tussen Israël en Hamas uitmondt in een regionaal conflict is een andere bron van onzekerheid, zei hij zondag in een interview met de publieke door de staat gefinancierde omroep ARD.

Kuehnert voerde maandag een soortgelijk argument aan in een interview met RBB24 radio. Externe factoren die “enorme kosten” met zich meebrengen en niet redelijkerwijs van tevoren te voorzien zijn, rechtvaardigen het opnieuw opschorten van de schuldenrem in 2024, zei hij.

“Iedereen die betrokken is bij het debat moet eerlijk zijn en zeggen dat het perfect toelaatbaar is om gebruik te maken van de uitzondering op de schuldregel in een noodsituatie,” zei hij.

“En die hebben we nog steeds, omdat we investeringen moeten doen die nooit uit de kernbegroting kunnen worden gefinancierd.”

Herzien financieel plan

Lindner zal naar verwachting later op maandag een herzien financieel plan voor 2023 presenteren dat onmiddellijk door het kabinet moet worden goedgekeurd.

Daarna wordt het naar het parlement gestuurd, waar vrijdagochtend een eerste debat gepland staat.