Buitenland

Musk bezoekt samen met Netanyahu door Hamas aangevallen dorp Kfar Aza

27-11-2023 14:25

Elon Musk
Elon Musk in New York. 31 oktober 2022. Evan Agostini/Invision/AP.

(Marissa Newman, Bloomberg, 27 november 2023) – Elon Musk, die onder vuur ligt voor het versterken van antisemitische inhoud op X, vergezelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een bezoek aan een stad die verwoest was door de Hamas-aanvallen van 7 oktober.

De CEO van Tesla en SpaceX werd geïnformeerd door lokale en militaire functionarissen in Kfar Aza, waar tientallen mensen werden gedood. Hij had ook een ontmoeting met familieleden van slachtoffers, waaronder familieleden van een 4-jarig meisje dat zondag door Hamas werd bevrijd, aldus een verklaring van het kantoor van Netanyahu.

Musks reis naar Israël omvat ook ontmoetingen met oorlogskabinetminister Benny Gantz en president Isaac Herzog.

Antisemitisme

Dit komt omdat grote merken zoals Apple en Walt Disney zijn gestopt met adverteren op zijn sociale media platform uit bezorgdheid over toenemend antisemitisme en haatzaaiende uitspraken sinds hij vorig jaar Twitter overnam.

De miljardair heeft zichzelf verdedigd tegen wat hij bestempelde als “nepverhalen in de media” nadat hij eerder deze maand op X een antisemitische samenzweringstheorie onderschreef, die werd veroordeeld door het Witte Huis.

De post van Musk kwam rond dezelfde tijd dat Media Matters een rapport publiceerde waarin advertenties van bedrijven zoals IBM en Apple werden getoond naast pro-Nazi content op het sociale media platform. X heeft de liberale waakhond aangeklaagd omdat hij zou hebben geprobeerd adverteerders weg te jagen.

Technologiesector

Op videobeelden van Musk was te zien hoe hij beschermende kleding over zijn pak droeg en af en toe stopte om foto’s te maken terwijl hij door de met kogels doorzeefde gebouwen in de stad liep. Musk knikte toen Israëlische functionarissen hem de aanvallen beschreven.

Tijdens zijn reis naar Israël zal Musk leidinggevenden uit de technologiesector van het land ontmoeten en samen met Netanyahu onderwerpen bespreken zoals kunstmatige intelligentie op Spaces, de live audiostreamingdienst van X, zei Netanyahu’s diplomatieke adviseur Ophir Falk.

De Israëlische regering heeft gesprekken gevoerd met Musk over het opzetten van Starlink, dat satellietgebaseerd internet aanbiedt, om de communicatie in oorlogstijd te ondersteunen.

Musk maakte vorige maand Israëlische functionarissen boos door te zeggen dat hij Starlink kon leveren aan hulporganisaties in de Gazastrook. Hij kwam later terug op zijn opmerking.

Hoewel Musk steun heeft gekregen van bekende figuren, waaronder hedgefondsmanager Bill Ackman, lijkt de kritiek op de beroemde openhartige miljardair nog niet te verstommen.

Mars tegen antisemitisme

De Britse premier Rishi Sunak was zondag in een interview op Bloomberg TV de laatste die zich uitsprak tegen Musk, met voorzichtige kritiek die niet zo ver ging als de uitgesproken veroordeling door de Amerikaanse president Joe Biden.

Op zondag woonden tienduizenden mensen, waaronder voormalig premier Boris Johnson, een mars tegen antisemitisme bij in het centrum van Londen.

Het conflict tussen Israël en Hamas heeft de spanningen tussen de gemeenschappen opgedreven en geleid tot een piek in antisemitische en islamofobe retoriek op sociale media.