Buitenland

Steeds meer druk op Israël om gevechtspauze te verlengen

27-11-2023 16:41

Israël
Foto: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images/Bloomberg.

(Paul Wallace, Alisa Odenheimer, Henry Meyer, Bloomberg, 27 november 2023) – Israël komt steeds meer onder druk te staan om in te stemmen met een verlenging van een vierdaagse pauze in de oorlog met Hamas.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij het staakt-het-vuren wil verlengen in de verwoestende oorlog, die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost sinds hij zeven weken geleden uitbrak en de spanningen in het Midden-Oosten en daarbuiten heeft doen oplaaien.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Het staakt-het-vuren – onderdeel van een deal waarbij Hamas gijzelaars vrijlaat die in Gaza worden vastgehouden en Israël Palestijnse gevangenen vrijlaat – zou dinsdagochtend aflopen.

Qatar

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de onderhandelingen maandagmiddag werden voortgezet over de lijst van mensen die als volgende zouden worden vrijgelaten.

“We zijn ons bewust van de stress die families ondervinden en we zullen informatie toevoegen zodra dat mogelijk is,” zei zijn kantoor.

De tijdelijke stopzetting begon afgelopen vrijdag na intensieve onderhandelingen onder leiding van Qatar, met de hulp van Egypte en de VS.

Hamas en Israël kwamen overeen dat de door Iran gesteunde militante groep gefaseerd 50 gevangenen zou vrijlaten in ruil voor de vrijlating van 150 Palestijnen door de Israëlische regering.

De Egyptische overheidsvoorlichtingsdienst zei maandag dat de onderhandelaars dicht bij een akkoord waren over een verlenging met twee dagen.

Elimineren Hamas

Netanyahu, die zondag Biden toesprak, zei dat elke extra dag van de wapenstilstand afhankelijk is van de vrijlating van nog eens tien gijzelaars door Hamas. Hamas zei een langere pauze te willen, maar gaf niet aan of het meer gijzelaars zou vrijlaten.

Een langere wapenstilstand “zou welkom zijn”, zei Netanyahu.

“Tegelijkertijd heb ik president Biden ook verteld dat we aan het einde van de contouren met volle kracht onze doelen zullen gaan realiseren: Het elimineren van Hamas, ervoor zorgen dat Gaza niet meer wordt wat het was en – natuurlijk – het vrijlaten van al onze gijzelaars.”

Biden zei dat het pact “levensreddende resultaten oplevert”.

“Deze deal is zo gestructureerd dat hij kan worden verlengd om verder te bouwen op deze resultaten,” zei hij.

“Dat is mijn doel.”

Vrouwen en minderjarigen

Ondanks geschillen en vertragingen heeft de wapenstilstand tot en met zondag stand gehouden voor drie uitwisselingen van gijzelaars, in totaal 58 mensen, waaronder niet-Israëliërs.

Onder de mensen die zondag door Hamas werden bevrijd, bevond zich een vierjarig meisje – met een Amerikaans-Israëlische dubbele nationaliteit – wiens ouders werden gedood tijdens de aanval van de terreurgroep op Israël op 7 oktober.

Hamas zou maandag nog eens elf Israëli’s vrijlaten. Israël heeft ongeveer 120 Palestijnen vrijgelaten, allemaal vrouwen en minderjarigen.

Sommige Israëlische functionarissen maken zich zorgen dat hoe langer de pauze duurt, hoe meer Hamas zich zal hergroeperen en hoe moeilijker het voor Israël zal zijn om de oorlog te hervatten.

Dodental Gaza

“Hamas zal dit lang rekken,” zei Joshua Krasna, een voormalige hoge Israëlische diplomaat en inlichtingenanalist.

“De vraag is hoeveel legitimiteit Israël zal hebben om zijn campagne te hervatten na een verlengd staakt-het-vuren.”

Het dodental onder de burgerbevolking in Gaza baart Democratische politici in de VS zorgen. Sommigen hebben het Witte Huis opgeroepen om verdere militaire hulp aan Israël te koppelen aan een betere naleving van het internationaal humanitair recht.

Het bestand omvat de levering van meer voedsel en medicijnen aan Gaza via de grensovergang Rafah met Egypte.

Humanitaire ramp

De Verenigde Naties en Palestijnse functionarissen zeggen dat de oorlog een humanitaire ramp heeft veroorzaakt in het gebied. Israël zei dat er zondag 200 hulpvrachtwagens Gaza zijn binnengekomen.

De VN zegt dat veel mensen nog steeds geen voedsel of brandstof hebben om te koken en dat bakkerijen niet werken, wat zorgen baart over de voeding, vooral in het noorden van Gaza, het doel van het grondoffensief van Israël.

De “hulp komt nauwelijks tegemoet aan de enorme behoeften van 1,7 miljoen ontheemden”, zei Stephane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, in een verklaring.

“De humanitaire ramp in Gaza wordt met de dag erger.”

Piraterij

De oorlog blijft nagalmen in het Midden-Oosten. Op zondag werd een chemische tanker van een Israëlische miljardair gered door een Amerikaans oorlogsschip nadat gewapende mannen aan boord waren gegaan in de Golf van Aden. De mannen werden gedwongen van boord te gaan en werden vervolgens opgepakt door de marine.

Hoewel de VS de identiteit van de aanvallers niet bevestigde, werden kort daarna twee raketten afgevuurd op het oorlogsschip – een destroyer genaamd de USS Mason – vanuit door Houthi’s gecontroleerd gebied in Jemen.

Niemand op de chemische tanker, genaamd de Central Park en onderdeel van de Zodiac Group van de Israëlische zakenman Eyal Ofer, of de Mason raakte gewond.

Houthi’s

De Houthi’s, een door Iran gesteunde rebellengroep in Jemen, steunen Hamas en hebben de afgelopen weken raketten afgevuurd in de richting van Israël.

Ze hebben ook Israëlische schepen bedreigd en op 19 november een voertuigschip, de Galaxy Leader, in beslag genomen in de Rode Zee. Het is nog niet vrijgegeven.