Buitenland

V4, Duitsland, Oostenrijk gaan meer doen tegen mensensmokkelaars

27-11-2023 16:23

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

(Justin Spike, AP, 27 november 2023) – De ministers van Binnenlandse Zaken van zes landen van de EU hebben maandag gezegd dat hun landen zijn overeengekomen om meer inspanningen te leveren om de EU te beschermen tegen illegale immigratie en om groepen mensensmokkelaars aan te pakken die actief zijn aan de grenzen.

De ministers van de V4-groep van Centraal-Europese landen – waaronder Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije – werden vergezeld door collega’s uit Oostenrijk en Duitsland voor een top in de Zuid-Hongaarse stad Szeged, 8 kilometer van de grens van het blok met Servië.

Sommige EU-regeringen maken zich zorgen dat de toenemende druk van de zogenaamde Balkan migratieroute, die van Servië naar Hongarije leidt, een hardere reactie vereist van landen in de regio.

Gedeelde uitdaging

De minister van Binnenlandse Zaken van Tsjechië, Vit Rakusan, die de top organiseerde, zei dat migratie een “gedeelde uitdaging” is voor Europa en dat oplossingen gericht moeten zijn op het voorkomen dat migranten illegaal het blok binnenkomen.

“We zitten allemaal op dezelfde migratieroute. We delen grenzen en de situatie aan de buitengrens van de EU raakt ons allemaal,” zei hij. Hij gaf geen details over hoe ze smokkelaars zouden aanpakken.

Schengen-gebied

Rakusan verklaarde dat de recente besluiten van veel Europese regeringen om binnen de visumvrije Schengenzone opnieuw controles aan de binnengrenzen in te voeren, onhoudbaar waren en dat de bescherming van de buitengrenzen het speerpunt van de samenwerking tussen de zes regeringen zou zijn.

“We willen allemaal dat het Schengengebied blijft bestaan,” zei hij. “We weten allemaal dat controles aan de binnengrenzen niet de juiste oplossing is.”

Ongeveer 13 van de 27 lidstaten van de EU hebben de afgelopen maanden opnieuw controles aan de binnengrenzen met hun buren ingevoerd, een afwijking van het normale grensvrije reizen in de Schengenzone.

Slowakije-Hongarije

Slowakije heeft vorige maand de controles aan zijn grens met Hongarije hervat om het groeiende aantal migranten dat het land binnenkomt te verminderen, nadat de buurlanden Oostenrijk, Tsjechië en Polen controles hadden ingevoerd aan hun eigen grenzen met Slowakije.

Een deel van de aanleiding voor de verandering was de toename van geweld in het noorden van Servië in de afgelopen maanden. Gevechten met vuurwapens zijn gemeengoed geworden langs de grens met Hongarije, waar migranten zich hebben verzameld op zoek naar manieren om met de hulp van smokkelaars de EU binnen te komen.

Eind oktober werden honderden Servische agenten naar het grensgebied gestuurd. Ze hielden verschillende mensen aan nadat bij een schietpartij tussen migranten drie doden en één gewonde waren gevallen.

Gemeenschappelijk EU-beleid

Tijdens de top op maandag zei de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter dat hij en zijn collega’s een gemeenschappelijk EU-beleid inzake immigratie en asiel zouden bespreken tijdens een vergadering in Brussel volgende week.

Hij zei dat zijn land niet bereid is om een compromis te sluiten over een voorstel dat asielzoekers over de EU zou verdelen om de last te verlichten voor de landen die het meest door migratie worden getroffen.

“Hongarije kan het verplichte karakter van de hervestiging niet aanvaarden”, zei Pinter. “Dit is een soevereiniteitskwestie voor Hongarije.”

De ministers zouden later een bezoek brengen aan Hongarijes geëlektrificeerde grenshek, dat de nationalistische regering in 2015 oprichtte nadat meer dan 1 miljoen migranten de EU waren binnengekomen op de vlucht voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en Afrika.