Politiek Buitenland

Italië trekt 27,4 miljard euro uit voor ‘groene investeringen’

28-11-2023 11:21

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. Bloomberg.

(Alessandra Migliaccio, Alberto Brambilla, Bloomberg, 28 november 2023) -De regering van premier Giorgia Meloni heeft een plan ter waarde van 27,4 miljard euro  goedgekeurd om groene investeringen te bevorderen en de energiekosten voor de industriële sector te verlagen.

“We willen gezinnen en bedrijven steunen, zodat zij nog meer de hoofdrolspelers worden van een evenwichtige en realistische overgang”, zei minister van Ecologische Transitie Gilberto Pichetto Fratin in een verklaring na de goedkeuring.

Hervergassingsterminals

De regering keurde ook maatregelen goed om de bouw van hervergassingsterminals voor vloeibaar aardgas aan land te versnellen, aldus de verklaring. Dit zal gevolgen hebben voor projecten in Porto Empedocle en Gioia Tauro, aldus de verklaring.

Het voorgestelde plan volgt op een energiepakket van 1,3 miljard euro dat in september werd goedgekeurd.

De regering van Meloni heeft te maken met een zwakke economische productie – de Bank van Italië voorspelt dit jaar een groei van slechts 0,7% – en met hogere leenkosten en een inzakkende wereldhandel. Hoewel de enorme schuldenlast van Italië de mogelijkheden beperkt, wil de regering laten zien dat ze bedrijven en gezinnen beschermt en groene doelen nastreeft.