Buitenland

Olaf Scholz waarschuwt Duitsland: ‘Energiecrisis nog niet voorbij’

28-11-2023 11:12

Gas
Shutterstock.

(Petra Sorge, Bloomberg, 28 november 2023) – Duitslands energiecrisis is “zeker nog niet voorbij”, met hoge aardgasprijzen die nog steeds een druk leggen op de economie van het land, vertelde kanselier Olaf Scholz aan wetgevers.

Duitsland was een van de zwaarst getroffen landen toen Rusland vorig jaar de levering van pijplijngas aan Europa aan banden legde, waardoor de energiekosten stegen en Berlijn gedwongen werd miljarden euro’s uit te delen om de last van de stijgende elektriciteits- en gasrekeningen te verlichten.

Het land is het enige land van de Groep van Zeven waarvan het IMF verwacht dat de economie dit jaar zal krimpen.

Maar hoewel de prijzen nog steeds boven het niveau van voor de crisis liggen, liggen ze meestal onder de door de regering vastgestelde prijsplafonds en kunnen de energiesubsidies volgend jaar worden afgebouwd, zei Scholz dinsdag in een toespraak tot het parlement van het land.

Tegenmaatregelen

Ondertussen zijn de gasopslagfaciliteiten zo vol dat het land geen plotselinge prijssprongen verwacht deze winter, zei hij. “Mochten de energieprijzen echter onverwacht weer drastisch stijgen, dan zijn we altijd in staat om op korte termijn tegenmaatregelen te nemen.”

De regering van Scholz wordt geconfronteerd met een begrotingscrisis nadat een baanbrekende uitspraak van het hoogste gerechtshof van het land betekende dat tientallen miljarden euro’s aan schulden in speciale fondsen – waaronder fondsen die worden gebruikt om energierekeningen voor huishoudens en bedrijven te verlagen – moeten worden verantwoord in de reguliere federale begroting.

Zijn coalitie keurde maandag een aanvullende begroting voor 2023 goed die de opschorting omvat van de regels die nieuwe netto leningen voor een vierde opeenvolgend jaar beperken.