Economie

‘Duitsland riskeert begrotingsgat van 24 miljard euro’

29-11-2023 12:28

Duitsland
Bloomberg.

(Bloomberg) – Duitsland heeft een potentieel gat in zijn begroting voor 2024 van maar liefst 24 miljard euro, hoewel het exacte bedrag nog steeds in de lucht hangt. Dit meldt een hooggeplaatste wetgever van de regerende coalitie van kanselier Olaf Scholz.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De regering in Berlijn is gedwongen om haar financiële planning te herzien als gevolg van de uitspraak van het hoogste Duitse gerechtshof deze maand, die de praktijk van het gebruik van speciale fondsen in twijfel trok.

Tussen 14 en 24 miljard euro

Zoals de zaken er nu voor staan, moeten er volgend jaar miljarden euro’s worden overgeheveld naar de reguliere federale begroting zonder de regels te overtreden die netto nieuwe leningen beperken.

Otto Fricke, lid van de begrotingscommissie van de Bondsdag voor de Vrije Democraten, zei dat dit betekent dat de regering tussen de 14 en 24 miljard euro moet vinden.

Opschorten schuldenrem

Tegelijkertijd gooide hij roet in het eten over de oproepen van de coalitiepartners van de FDP – Scholz’ sociaaldemocraten en de Groenen – om de leenlimiet, ook wel bekend als de schuldenrem, in 2024 voor het vijfde achtereenvolgende jaar op te schorten.

“Ik zie de schuldrem niet opnieuw worden opgeschort,” zei Fricke woensdag in een interview met Bloomberg Television.

Hij riep de partners van de FDP in de regeringsalliantie op om een compromis te sluiten over de uitgavenprioriteiten, maar wees suggesties van de hand dat de coalitie zou kunnen instorten of dat er nieuwe algemene verkiezingen zullen worden uitgeschreven.

“Alle drie de partners moeten een manier vinden om eruit te komen,” zei hij, eraan toevoegend dat hij belastingverhogingen niet ziet als een haalbare optie om het gat in de uitgaven te dichten.

70 miljard euro financieringstekort

Scholz en topambtenaren van de coalitie komen woensdagavond bijeen om verder te praten over het zoeken naar een oplossing voor de ongekende onrust in de begroting.

De regering heeft maandag een aanvullende begroting voor 2023 goedgekeurd waarin de rem op de schuld opnieuw wordt opgeschort.

Dit betekent niet dat Duitsland zijn schuldenlast verhoogt, maar volgens het ministerie van Financiën stijgt het netto financieringstekort voor dit jaar met 25 miljard euro tot 70,6 miljard euro.

OESO-waarschuwing

Minister van Financiën Christian Lindner, de fiscaal havikistische FDP-leider, heeft niet uitgesloten dat de schuldrem in 2024 weer opzij wordt gezet, maar zou moeite hebben om dat aan zijn partijbasis te verkopen.

De begrotingschaos in Duitsland dreigt de economie af te remmen als er onzekerheid blijft bestaan over de financiering van klimaat- en digitaliseringsprojecten, waarschuwde de OESO woensdag.

“Aanhoudende politieke onzekerheid over de financiering van het steunbeleid voor bedrijven en werknemers tijdens de groene transitie zou kunnen wegen op de investeringen en particuliere consumptie”, aldus het in Parijs gevestigde instituut in zijn nieuwste vooruitzichten.

“Als er meer budgettaire verkrapping nodig is om de bestedingsplannen van extrabudgettaire fondsen te ondersteunen, zullen de bbp-groei en de inflatie lager uitvallen”, voegde het eraan toe.