Economie

Inflatie Duitsland daalt harder dan verwacht

29-11-2023 15:19

Bron: Max.ku/Shutterstock

(Jana Randow, Bloomberg, 29 november 2023) – De Duitse inflatie is in november meer afgenomen dan verwacht door teruglopende energie- en reiskosten, waardoor de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank binnen bereik kwam.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De consumentenprijzen stegen met 2,3% ten opzichte van een jaar geleden – een daling ten opzichte van de 3% in oktober en minder dan de 2,5% die economen hadden geschat in een enquête van Bloomberg.

Ze daalden met 0,7% in de maand, waarbij pakketreizen alleen al verantwoordelijk waren voor 0,15 procentpunt van de daling.

Duitse obligaties breidden hun winsten uit, waarbij het rendement op tweejaarsschuld vandaag met zeven basispunten daalde tot 2,85%.

Inflatie eurozone 2,7%

De rally begon nadat Spanje eerder op woensdag een vergelijkbare vertraging van de inflatie rapporteerde. Gegevens voor Frankrijk, Italië en de eurozone met 20 landen worden donderdag verwacht.

De inflatie in de eurozone zou afnemen tot 2,7% – het laagste niveau sinds juli 2021.

Hoewel de cijfers positief nieuws zijn voor de ECB, is het onwaarschijnlijk dat de ambtenaren het sein veilig zullen geven bij de voorbereiding van hun laatste beleidsvergadering van 2023.

Terugkeer naar 2%

Voorzitter Christine Lagarde herhaalde maandag dat de inflatie te hoog blijft en dat al te lang zo is. Bovendien wordt algemeen verwacht dat de prijsdruk vanaf december weer zal toenemen als de statistische effecten doorwerken.

Nieuwe ECB-projecties die op 14 december beschikbaar komen, zullen inzicht geven in hoe snel – en duurzaam – de inflatie waarschijnlijk terugkeert naar 2%.

Dat zou beleidsmakers moeten helpen om hun plannen voor volgend jaar vorm te geven, waarbij beleggers inzetten op renteverlagingen vanaf april.

Voedselprijzen

In Duitsland heeft Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, gewaarschuwd om de inflatiestrijd niet te snel te staken. Ambtenaren kunnen er niet van uitgaan dat de prijsdruk zo snel zal blijven afnemen als het afgelopen jaar, zei hij dinsdag.

De inflatie in de grootste economie van Europa zal rond de huidige waarde schommelen, aldus de Bundesbank in haar laatste maandelijkse rapport.

Terwijl voedsel de prijsdruk waarschijnlijk zal temperen, zullen diensten waarschijnlijk een drijvende kracht blijven en energie mogelijk ook op basiseffecten.